>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Friday, October 26, 2007

dah ada tapiii

Hahahahaha...
Dah ada oven tapi tak tau nak guna lah plak...Nampak sangat tak pernah 'baking-membaking' ni...
Alamak api atas sahaja untuk apa?api bawah saja untuk apa..api atas+bawah aku taulah juga untuk membakar atas bawah kalau ikut macam zaman tok aku buah bauhulu dulu guna dapur kayu....Hehehehehehee....

Malam tadi dengan jayanya aku beli mixer plak kuang kuang kuang....Ni pun secara jujurnya aku tak tau guna ..tak pa tak pa aku guna slow2..heheheheee

mixer tu my man yang beli..dia yang bayaq....sebab aku nak yang murah tapi dia suruh ambik yang mahal sikit so....budget aku tak cukup la kan..sapa yang pandai propose dia la pandai bayar....
however, lately aku ada communication problemo la ngan my man nih....
Kalau cakap nak angin je ishh....
Dia asyik sibuk ngan kerja dia je....menyampah aku!
Kalau nak cakap ngan dia aku kena start dengan..
"excuse me sir..I'd like to discuss with u bla bla bla"
kalau call dia aku kena cakap
"hello sir..how do yo do..bla bla bla"
Kalau aku start dengan..
"abang i bla bla..."
jangan harap dia nak tumpu perhatian....
kalau aku call aku sebut "abang..i bla bla" pun dia akan tak berapa layan....
Semua kena dengan 'sir'...maybe dia tak perasan tapi aku perasan sangat....
Dia akan respon well with 'sir'
Nape erk?
Malam ni aku plan aku nak 5S (seiri, seiton, seiso, shinketsu,shitsuke) barang-barang dalam bilik belakang tu. Nak cari ruang untuk aku letak oven and mixer aku...hahahahaaaa

Microwave aku hilang pagi tadi....
Akukan malam tadi masak untuk akif so pagi tadi nak panaskanlah...Sekali...
aik where is my microwave?
"abang mana microwave saya?"
no respon..
"excuse me sir..where is my microwave oven?"
Dia pun meh ke tempat aku.....
Ya Allah yang dia pi simpan microwave aku tu apasal..ada ka patut tempat aku letak microwave dia letak oven....
Cett..Dah 107 kali dah bagi tau oven tu kalau nak guna baru letak kat mana2 tempat....tempat microwave tu janganlah kacau ishh ish ish....

Update: Aku meng'link' sampai kisah tok aku ni sbb teringatkan 'oven' dia guna bakaq bauhulu...

Tok....(tok=nenek, org kedah mmg panggil gi nih)...
Tok aku belah ayah meninggal pada tahun 2001...29 january 2001..(masa tu aku tengah on the way balik bercuti...masa dia menghembus nafas terakhir aku maybe tengah berada kat ruang udara laut). Aku sampai Malaysia pukul 7pm sebab cuaca tak berapa elok sepatutnya sejam awal dah sampai.
Tahun 2000 bulan august aku dah balik dah....Time tu aku jumpa dia..
dia cakap kat aku pada saat terakhir aku nak melangkah naik bas nak balik....
"kalau lepas ni kita tak jumpa dah pun tok tak kisah..Tok dah puas hati jumpa hang kali ni..Kalau nanti tok dah tak dak..hang tak mau balik sini lagi dah pun tak pa....Tok tak dak balik sini pun bukan ada apa..tok wan hang tu biaq kat dia la.pandai2 dia la....Tok minta maaf mana yang tersalah...." Dia peluk cium aku..seakan-akan dia tahu itulah kali terakhir dia berpeluang berbuat demikian.....
Aku hulur kat dia rm100, tapi dia menolak dia hulurkan aku rm250..haahhaaaaa..Lawak plak...
"tok banyak ni tok...Orang ada duit lah la ni....tak mau aaa"
"ambiklaaa...Kali ni aja...ambik..ambik bas nak jalan dah tu"
Aku naik bas dan dia memerhati ...Aku dapat nampak dia melambai-lambai....

Kali terakhir aku balik kampung tu tahun 2004 dan lepas tu aku dah tak balik lagi kerana beberapa sebab tertentu and as what my tok said..
"kalau balik pun bukan ada apa dah.."
Aku tak tau kenapa Dia boleh kata macam tu dan memang benar..kampung itu makin jauh dari hati aku.....Aku yakin Tok aku redha...Kerana dia dah boleh agak what will happen kalau dia dah tiada...
Al Fatihah buat Tok....

Kepada sepupu2 aku yang share same tok (kalau ada yang terbaca blog aku la)
Hangpa janganlah kecik hati kalau Tok selalu lebihkan aku berbanding hang pa semua....Aku adalah satu2nya cucu dia yang dia kata mengembirakan dia..hang pa jangan marah dia..hakikatnya dia mengasuh aku dari aku 3 bulan sampai aku masuk asrama.Aku yang dok tolong picit/urut dia kalau dia tak sihat..Aku yang selalu dengaq cakap dia berbanding hang pa.....Aku yang paling dekat ngan rumah dia....
Hangpa akan faham perasaan dia bila hangpa dah ada anak ataupun dah jadi tok nanti...

13 comments:

Nero ...... said...

Wahhh dah ade oven tu..best nye leh baking mcm2 kan...aku br semalam borak gan husband yang aku nak beli oven tapi tunggu bonus le end year...aku nak belajar buat kek,n mcm2 le ...fid nanti hasil pertama baking tu share la ye..

anamiraa said...

fid,
aku biasa guna api atas bawah untuk cookies dan cake jugak.

untuk temperature control tu kena trial and error la sebab tak semua oven sama setting dia.

pinkytoe said...

aik...mende ni..semua orang dah ada oven. Siapla ana...ni competitor dah mai..Tahun depan raya aku dok baca blog orang membaking je la gamaknya ni. Eiii panas aku ni...

Fid said...

wehh no worry no worry
aku baru peringkat belajar meniarap laa...guna oven pun tak tau lg....
kasi chance laa..hahahaaa

raihan aku tolong kipas..jgn dok panas2...hehehehee

rizza said...

heheh fid dah nak start "gear" dia tu...
cepat2....
rehan...bersedia...hehhhe

lawak le korang...


fid...sodeh le kisah tok ko...aku rasa sebak....
teringat kat nenek aku kat pj....

Yan said...

memula aku rasa blank kejap.. memula cite pasal oven, tup2 masuk episod tok hang..

tp mmg syahdu part tok tu.. aku ni pun tinggal sorang je atuk.. nenek ada 2 la.. satu hubby punya.. satu belah abah aku.. tp nenek tiri la yg ni..

Fid said...

ohh ampun ya dr oven sampai citer ok connectionnya masa aku tgh pk oven aku teringat periuk tok aku guna wat oven bakaq bauhulu laaaa....
dalam periuk letak pasir then letak loyang bauhulu...atas tutup ngan tin dileperkan letak api sabut
bawah periuk api kayu....

madamoiselleczar said...

fid,
aku pon sama mcm cik yan...tgh dok syiok layan citer oven/microwave bagai..sekali...masuk topic arwah tok hang...tetiba blur dah skrin pc haku ni...penuh dah ayaq mata rupanyer...uhuks...aku sedey sbb aku dah takde tok&tokwan..dua2 belah pon dah takde lagi... :(

anamiraa said...

fid biasalah,
senang nau nak off topic. mula2 cite A alih2 cite B...pastu boleh jugak start cite C...

ha ha ha ha...ampun!

anamiraa said...

lupa lak,
raihan aku next year dah start bisnes kuih raya la pulak...! ha ha .. serius aku rasa choc chip cookies yang aku buat memang sedap sehingga menjilat bekas kuih tu ha ha ha ha...

bukan aku je taww orang lain pun puji sedap...

ha ha ha aku suke! aku suke!

Fid said...

kawan2
ampun maaf atas off topik aku yg melampau batas ni....aku ni kira kreatif la... korang kena akui ni..bukan senang nak switch dr satu kisah ke satu kisah yg maha jauh hubung kait hahahahaaa
kalu guna logik circuit mau terbakar system nih!

anamiraa
aku doakan menjadi amin....

madam za...choc chip anamiraa bleh masuk pakej konye projek tak weh?

pinkytoe said...

oittt...siap nak berniaga lagi si ana ni..hampeh taik kucing..geli bulu idung aku baca. Tak pe tak pe..tahun depan ko kasi testing sebalang kat aku. Sedap nanti aku order la..

anamiraa said...

an,
sebalang nak bagi kat kau buat testing? tak berbaloi penah lelah aku. pastu hang order sebalang je pulak...hish lagi buat letih ketiak aku je bakar biskut2 nih!

ha ha ha ha ha ha.....!!!!