>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Wednesday, October 8, 2008

kesibukkan tiada bersempadan

salam kawan-kawanku

aku sibuk sangat la ni
sampai aku tak dan nak merapu! Balik rumah satu hal sibuknya....
anak aku hari2 sebiji kek oren dia bedal....
udah habis dia surh aku buat lagi
sampai dia dah ingat 'how to bake an oren cake'
Dia plak jadi 'instructor ' aku..
butter..next syuga(sugar) next helor(telur)..next...next....

Al kisah tengah aku sibuk nan amat pukul 1140am tadi...penyelia taska anak aku call...
Anak aku takleh duduk..sebab dia kata dia sakit 'bird' dia....

Udah.....
Aku dah pk macam..macam ..macam
melamine?(gila sungguh mak ni)

Aku pun cecepat call laki aku...
ambik gate pass(pass keluar kawasan kilang)...
Kami bawa pi klinik panel aja...
sekali...

"sunatkan dia...settle.."
Kami dua laki bini..ala2 mereng gitu...ternganga...

Kisahnya
itu anak akukan walau 3 tahun sudah 19kg...
itu bird sudah besar but itu kulit muncung kecik...sudah...
to solve the problem...kena sunatkan ja....

apa aku tengah pk..kalau bdak lasak tu disunatkan dia akan mengamuk tak????

kesimpulan...
I tengah sibuk survey klinik/medical center yang boleh menyunatkan anak aku dengan kos berpatutan ...
kawan2 yang ada info silalah kongsi...+++++...area shah alam sahaja...
(macam dah nampak ja spetal yang berkaitan hahhaaa)

UPDATE
Sila klik di sini ada sedikit artikel

16 comments:

Yan said...

masa Amir mengalami gejala yg lebih kurang sama di kawasan ittew a week b4 raya hari tu pun, kitorang bawak dia pi jumpa urologist.. laki aku ingat mmg nak kena sunat kan je.. tp memandangkan nak raya, aku suh hold.. sudahnya, dia masih jugak la belum bersunat hingga hari ini..

kesimpulannya, aku tak tau kos berbagai.. hinsh..

mamahanees said...

Rasanya pilih la kaedah bius dulu sblm sunat. Kesian lak takut sakit. Kalau sunat time bebaru lahir tu lain citer la kan.

Tp ntah2 dah ada kaedah yg x perlu bius dan x sakit.

Sorry x membantu hehehe

MAMA ADIB said...

wah anakku kurang 1kg je dari akif..
balik nanti nak try intai bird jgk laa...

anyway banyakkan bertenang n bersabar yea akif

mamadanish said...

my fren seopis pun anaknye yang berusia 1 tahun mengalami masalah yang serupa..

Maka anaknye disunatkan saja di S*MC yang menelan belanja sehingga RM2k...gilos mahal!!!!

Alamak abang akif nak sunat dah..remaja la abang akif lepas ni..

Rasa mcm nyesal pulak i ni tak sunatkan danish selepas lahir hari tu...byk my fren yang buat cenggitu..

NeroEcha said...

Gitu sekali ekk dah gitu..kat shah alam aku tak tahu ler tp byk klinik yg buat salah satu nyer kat sek 14 tu...kos nyer dl aku tgk promotion dlm rm100++ jer

mamahanees said...

Eh, maksud saya bius tidur. Ingat lg time abg saya dulu, sunat bius tidur. Bangun2 dah settle :-)

arina said...

kalau SMC dalam 2k++. klinik biasa aku tak penah tanya. tapi kalau budak kecik besanya depa bagi bius tido. kot tak nanti kang ada lak aksi tendang menendang itu doktor!

Erna said...

oo.. kes anak-anak aku dua-dua pun sudah sunat masa lahir itu hari..
Danish dengan Dr Maher..Prof Z yang recommend la. Masa tu dia baru berapa bulan daaa.. tu pun meraung gak ler. Tapi buat pun kat wad bersalin tu gak, atas table yang ada kat dlm tu (bilik yg budak kena kuning depa jemur tu la..ngan budak dlm inkubator etc)

Nnt aku try tanya kak ipar aku.. anak-anak dia kena paksa sunat time dah besar sket mcm akif gak.. dia buat kat Sjmc.. yer la rasanya dlm 2k! kalau kat hosp kita tu (cewah hosp kita! :P) adik aku dulu sunat dengan Dr janggut tu..mcm chinese look tu. apa ntah nama dia hihi Tak ingat berapa tapi mmg pakej sunat. Hang apa lagi, tanya la sama Dr L tu ;)

btw, anak sedara aku yg lelaki semua prob kat 'anu' dan kena paksa sunat sebelum masa. Itu pasal abg aku dulu awal-awal sudah mintak dr sunat hihihi tapi wallahua'alam kan semua tu..

good luck.. hope nothing serious ye akif..nak sunat sket ja! lepas tu akif dah jadi anak terona! ;)

elin said...

rasanye kt sek 18 ader lahh..tapi xingat yg mana 1.rasanye klinik rosli kot...

Fid said...

kawan2
aku mentarget...yg kos tak sampai 1k ..ada???

erna
kalau hospital kita(kahkahkah) tu la ni lagilah mahal! uwaaaaaaaaaa...

aku dah call hospital2 semua kata kena jumpa doktor and diskus baru tau berapa kos...cehhh...saja je nak kutip duit lebih...ish....

nanti aku try klinik2 plak

adik aku dedolu buat kat klinik ja..rm50 settle...kat pengkalan hulu perak...hahhaaaa

Fid said...

dah called clinic elin sebut
rm120+

nak kena jumpa doktor dulu baru tau rege sebenar...

rizza said...

fid.. memang kena sunat kan jugak ke???

aku rase benda tu memang akan jadik pada usia gitu tapi tak semesti nye kena sunat kan...

hassan dulu (tak ingat bulan berapa ..tapi tahun ni le...awal2 tahun kot).... tetiba je dia nye "anu" sakit... bila check ngan doktor... semua scan buah pingang... tak de apa2 infection... lepas makan antibotik... dan jumpa pakar kanak2... dia pun ade suggest sama ade nak sunat kan atau tak.. atpi memandang kan tidak kritikal... tak payah sunat la....so far..sampai le ni ok....

cam ne??

ala abg acif....

Marisa said...

rm2K? pengsan mengengarnya...
akif dah big boy upenya.
kalau sakit bird mmg kena sunat ke?

Erna said...

pape pun aku suggest hang pi mintak pendapat dr tu gak.. dia ada macam2 prob. Mcm anak buah aku tu, adik beradik depa 2 orang semua kena sunat awal.. tapi dua-dua pun kes lain. Sambil nak betulkan apa yg sakit tu, terus Dr tu sunatkan terus..

NiaMubs said...

Salam ka Fid..
sorry yer..ermm tak terlalu awal ker sunat dlm usia dia gini.. selalu dengar anak lelaki sunat paling muda age at 5 yrs?

terkezut gak ada yang sunat dlm age baru berapa bulan..

outdated betoi lah saya nie..

Fid said...

boleh disunatkan sejak hari lahir lagi..hehehhe