>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Friday, May 4, 2007

Aku ingin berjaya dalam dunia penyusuan susu ibu

Hari ini mengikut kiraan ticker kat blog ni akif berumor 1 tahun 7 bulan 2 minggu 3 hari
bermakna sudah 1 tahun 7 bulan 2 minggu 2 hari aku menyusukan dia.
Seperti aku nyatakan dalam entry sebelum ini

Aku ingin berjaya at least 2 tahun menyusukan Akif dengan susu aku...

Mengimbau kembali saat mula-mula aku belajar menyusukan ..
Nurse bawa masuk baby, then mereka minta aku bangun dan duduk di sofa tepi katil aku. Mereka ambil bantal dan letak atas riba aku dan Akif diletakkan di atas bantal itu.
Bibir Akif didekatkan pada nipple aku dan ...dia terus nganga 'ngap' dan menyusu..siapa ajar dia?
Kando! Tak terkata....Itulah saat permulaan aku mula kenal erti menjadi ibu yang menyusukan anak

Akif masa dalam tempoh berpantang menyusu setiap sejam , maknanya dalam selang masa sejam dia akan lapar....2 jam menyusu rest sejam then 2 jam menyusu semula dan seterusnya....
Aku pada mulanya memang tak cukup tidor tapi lama kelamaan aku dah rasa terbiasa dengan keadaan itu .....Aku susukan dia, dia tido aku tidor.....Dia bangun aku bangun....
Mungkin disebabkan dia kerap merangsang susu maka susu keluar dengan banyaknya hingga membuka jalan kepada aku untuk terfikir untuk terus menyusukan dia....

Sampai sekarang, malam memang dia kuat menyusu...aku tak kira berapa kali dia minta susu...aku bagi aja...bukan kena bangun pun...dia dah tahu cari sendiri...
Malahan kalau dia penat sangat dia tak terjaga minta susu aku pula yang terjaga paksa dia menyusu..Ada masa dia marah ada masa dia minum aja tak banyak soal....

Pada pendapat aku, untuk terus menyusukan anak selama yang mungkin kita haruslah kuat semangat, tabah dan komited.
Ke tepikan segala halangan..Jadikan rintangan dan dugaan itu sekadar sampah di tepi jalan..Kita tolong sapukan dan masukkan dalam tong sampah....nanti orang MBSA datang kutip (bagi yang duduk kat area Shah Alam)

Aku ada lagi 4 bulan 2 minggu untuk capai target pertama .menyusukan akif selama 2 tahun..kemudia aku akan teruskan goal kedua aku..menyusukan dia sampai dia kata TAK NAK

Aku berdoa agar aku ditetapkan pendirian, dikuatkan semangat olehNYA untuk aku capai misi aku ini...Insya Allah.

4 comments:

rizza said...

fid!!

YAKIN BOLEH!!!

ko tu contoh BF utk ibu yg bekerja.....
teruskan...aku akan bagi contoh ni kat org2 yg nak bf & bekerja...

aku ni lak BF tapi tak keje..lain sikit je ngan ko...

tapi kita sama2 nak anak kita BF..so kita usaha..ok

teruskan

anamiraa said...

yes just go and do it!!

tak ada apa yang mustahil untuk dicapai, dengan izin allah.

tolong doakan untuk aku sekali...

Fid said...

rizza & anamiraa
Insya Allah

Anonymous said...

Doakan saya sekali yer ... Ya Allah ... Perbanyakkanlah susu hamba Mu ini ...