>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Monday, May 28, 2007

Interesting article

Aku nak baca tapi tak sempat sebelum 'hilang' baik aku link dari sini....

Cabar pembacaan anak kecil bukan tindakan bijak

8 comments:

rizza said...

tu kat spore..org kita kat msia kebykkan nye kurang dedahkan anak2 ngan buku di peringkat awal..tapi kemudian memaksa anak2 membaca semata2 utk dapat "A" dlm exam...
tu le yg silap...

Fid said...

rizza
aku belom baca habis haha
ahaa tu kat s'pore.....

anamiraa said...

ye betui tu rizza. masyarakat malaysia la ni (thanks to the education system by government) memang sibuk dengan A, A, A, A,...kalau ada dapat less A mak bapak pakat susah hati ramai2...padahal bakat anak2 yang lain tu dia tak pandang...ada banyak jenis genius dalam dunia ni...bukan genius baca buku je..

Fid said...

anamiraa
aku setuju....
aku pun dah start susah hati sedara mara aku dok tanya anak aku kenal ABC ngan 123 tak lagi.....
Nak beza2kanlah tu...cettt....

Konon kalau dapat bnyk A tu power la cerdik bijak..

tapikan dr pengalaman akulah kan...
ada memember yg memang pandai gilaaa belajar...hidup dia tak pandai sgt..
tak pandai bergaul tak pandai jaga hati org...tak pandai fikir secara commence sense....

kalau pandai bnyk A tak semestinya pandai hidup!

bilalah nak berubah cara pk nih???

anamiraa said...

fid,
memang kesian kat budak2 ni. aku pun kengkadang terikut2 gak ngan system bengong ni...kita kengkadang lupa yang allah jadikan semua orang berlainan. Semoga aku tabah untuk accept kalau anak2 aku ada kekurangan dalam akademik. it's totally not everything kan! aku pun ada member hebat habis masa kat sekolah tapi last2 jadik orang biasa aje...aku lak yang frust tengok dia jadi biasa je..ha..ha..ha..

yang penting bagi aku, a very good living skill..yang penting kita nak bahagia dunia akhirat...

rizza said...

fid..
ade org hanya pandai belajar (buku) aje..tapi tak pandai utk hidup....

aku ade jumpa jenis yg pandai buku je ni....benda simple2 utk manage hidup tak reti...

biar jadik street smart dari book smart only..(kalau jadik dua dua sekali lagi bagus..)

hehhe

jgn risau le lain budak lain dia nye perkembangan....
kita perhatikan dan telek sendiri apa kecenderungan anak kita..dan bagi sokongan

rizza said...

ana..betul tu ..bile kurang A ..semua org pandang serong..tu le mentaliti org melayu

Nero ...... said...

Bagus le article tu pida..alhamdulilah dr thaqif 6 bln dah galak dia membaca n baca kan buku..betul kate dlm article jgn paksa anak utk membaca..ape pun bermula dengan parent sendiri utk memupuk anak2 membaca, jika parent pun suke membaca automatik anak pun suke membaca..slow2 takpe janji drg ade minat