>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Friday, May 4, 2007

berapa anak?

Berapa orang anak yang korang nak?
Aku?
Minimum 1..maximum 3...
Aku takut nak beranak ramai..Bukan takut sakit atau apa..Takut tak mampu menjaga amanah Illahi itu sebaik mungkin....
Memang anak itu rezeki.....Namun kita boleh membuat pilihan.Insya Allah ...

Masa aku balik kampung baru-baru ni...Aku dengar cerita, orang-orang kampung yang suatu hari dulu kutuk sakan sesiapa yang ambil pil perancang...sedang mengalami masalah..masalah anak tak terjaga tak terbela...rosak binasa..Banyak kes..kes maksiat la...kahwin dulu lepas tu baru nikah!
Baru nak menyesal..Menyesal anak ramai tak terdidik tak terajar....
Kalau terlajak perahu boleh lagi kita undur tapi terlajak tingkah....kena kendong juga sampai ke akhirat....

3 comments:

rizza said...

fid..betul apa yg ko katakan

aku ni pun tgh membentuk "amanah ALLAH" ni baik2...bukan senang...

ni kan pulak kalau beranak kerap n ramai2..bukan ape ..takut kita tak mampu nak jadikkan nye insan yg berguna utk bekalan hari kemudian..

anamiraa said...

fid, pada aku anak ramai ok, tapi kena ada jarak betul. macam aku, memang haru...ramai dan dekat2. boleh sewel kalau tak cekal hati. betul2 mencabar mental. tapi alhamdulillah laki aku memang penyabar orangnya...so banyak membantu aku bring up the children.

in term of rezeki, memang ada rezeki tu...tapi kalau tak sungguh2 cari tak dapat la jugak...

personally, ada anak2 ramai dalam usia yang muda ni banyak membantu aku jadi manusia yang lebih baik...as long as i take it positively...

lagi satu jangan berhenti berdoa anak2 kita termasuk dalam golongan orang2 yang bertaqwa dan diredhai allah hendaknya..

Fid said...

anamiraa
tulah....kalau kuat mcm ko mmg menjadi heheheheheee

aku tgh dok bayangkan kalu aku kena lalui mcm ko lalui....larat ke aku nih..uwaaaa