>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Monday, November 12, 2007

Cara kita mendidik anak

Aku .....Aku sentiasa berfikir tentang cara yang paling efektif untuk aku didik anak aku..Untuk aku disiplinkan anak aku.
Aku selalu kagum dengan orang yang pandai didik anak pandai displin anak.
Aku takut sangat anak aku tak berdisiplin ...susah dididik..susah dibentuk...Aku takut!

Aku sedaya upaya mencari panduan cara-cara terbaik untuk aku bentuk sahsiah anak aku.
Aku baca blog ibu-ibu...semua menyatakan cara mereka didik anak adalah yang terbaik...Walaupun ada yang bagi aku..Aku rasa tak betul...Hahahaaa
Aku kagum pula macam mana diaorang boleh yakin cara mereka terbaik sedangkan apa yang aku pelajari bertentangan dengan cara mereka..Mmm.....

Apakah cara terbaik aku nak ajar anak aku nih?
Ikut cara mak aku?Cara nenek aku?Cara MIL?Cara FIL?
Aku tak boleh ikut cara mereka..Aku kena ada method tersendiri....

Aku susah hati sebenarnya...Sejak anak aku 2 tahun ni dia makin mengada-ngada...Daddy dia pula selalu ikut kehendak dia....oh suamiku tolonglah ikut acuan yang kita persetujui....

Ke mengada-ngada dia tu dah minima punya level ya?
Ada masa anak aku ni menunjukkan perangai dewasa lebih dari umurnya....
Normal lah ye?

Jangan tak percaya aku dah pernah pergi jumpa pakar kanak-kanak semata-mata nak 'bincangkan' tentang perangai anak aku..Relevan dengan umur ke...Melampaui batas ke...
Doktor gelakkan aku hahahahaaaa...
Doktor kata anak aku tu terlalu normal laaaa....tantarum dia tu level average....Dah cukup time hilang le...Betullah le..sekarang dia dah tak tantarum...Dia dah banyak berfikir sebelum melakukan sesuatu....
aku selalu dengar dia 'berbual' dgn diri dia sendiri...

1. acif nak anjat(panjat) tp kalu acif jatuh sakit..mummy marah daddy babab...ishh sakit sakit...tak yah anjat yaa....


2. acif nak nulish dending(dinding)..nanti kotor...eeeii yek....tulish book laaa
macam mana pun kat dinding umah dah bnyk juga lukisan..ish ishish.....

3. acif nak makan ni (mende yg tak patut dia mkn..cthnya sambal udang)....Hiii dash dash...(pedas pedas)...maghan(makan) asyik(nasi) aja yaaa

dan banyak lagi...
Dia selalu 'study case by case'

Sekolah....
Kang nanti dia dah patut masuk sekolah...sekolah mana aku nak hantar nih?
kangaesugi ke aku ni?
yameyo yameyo....

Haaaaa....
satu cara nak didik anak yang aku berpendapat sangat efektif.....
senantiasa berpesan2 kepadanya ketika dia nyusu dan nak tidur....
Baca ayat2 suci then pesan2 kat dia...Time tu juga aku ajar dia apa aku nak ajar..dia tak ikut pun...tapi 2-3 hari lps tu tiba2 dia tau sebut.....
Alhamdulillah....

9 comments:

mimielola said...

cik love,
aku pun takut sgt kalau anak aku tak berdisiplin. but at the same time aku rasa aku ni lenient sgt. selalu sgt aku ngan hubby tak sependpt - bila die marah anak, aku kata jgn. bila aku marah, die kata jgn. heeeiii, takut ni, takut

Fid said...

cik mimi
tu la pasal...aku takut....ish ishh..

nonie said...

ibu2 yg rasa & kata cara derang didik anak tu yg terbaik berfikiran positif kot... kalau bukan derang sendiri, sapa lagi nak kata didikan derang tu bagus... every mommy pun wants the best for their children kan.. sapa takmau.. dgn syarat kita bersikap terbuka & boleh terima pendapat org lain yg kita rasakan sesuai la... kalau orang tu jenis syok sendiri didik anak2 tapi tah hapa2 tu yg tokleh pakai tu... jadila kot ibu2 yg macam senario2 yg fid citer kan seblum ni... ingatan untuk diri sendiri gak...

Yan said...

aku ngeri topik ni.. different child different method.. alang kan yg kuar dari perut kita pun dah lain2 peel.. aku kena enroll kelas psikologi la wei.. kalau tak, aku yg KO..

Fid said...

nonie
itu yg kagum dgn keyakinan derang tu.....

Fid said...

cik yan
tu laa different anak different method tapi aku rasa bleh buat satu common rule..hahahaa..cuma plan A plan B..C..D..gitu.....
buleh ka?hahahaaa

Nak guna jalan mana nih...garu kepala yg tak gatal garu garu garu.....

rizza said...

fid ..heheh

memang macam2 cara ade utk didik anak....seperti nonie kata tu juga...tapi kalau yo yo kata didikan bagus tapi hampeh..anak tak dpt dia control..anak yg control dia..tu salah asuhan le..hehehe

apa2 pun dua2 kena main peranan...baik mak nye atau bapak nye...

apa2 pun...good luck!

anamiraa said...

ha ha ha ha ... aku memang cemas ngan posting hang nih! takut tak berupaya nak didik anak2 aku dengan sepatutnya.

tapi kita doa banyak2 ye. insyaallah allah lembutkan hati anak2 kita semoga sentiasa buat benda2 yang elok2 aje..

yes. i need to learn to talk sense into my children. guud luck!

Naddiea said...

fid,
saya pun sama takut n risau bile mengenangkan cara mcmana nak didik anak dgn betul.ada org guna cara strict sgt,pernah tgk org yg sound anak sebut nak bagi tali pinggang.huh soooo scary! padahal nak suruh makan je pun.rasanya kalo cakap elok2 pun anak2 boleh dgr.ini tidak bila ckp nk bagi ngan tali pinggang anak jd takut sesangat n makan pun terpaksa sampai muntah2.last2 sapa yg kene marah??budak tu jugak sbb muntah merata.emm..entahlah