>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Wednesday, November 28, 2007

Dugaan oh dugaan

Setiap kali akif admitted...Maka dugaan 'itu' akan datang...
(ingat setiap kali..maknanya anak aku keraplah admitted...3 Kali!)

1. Ramai orang mula tak yakin dengan kualiti susu aku..hahahaaaaaa
Good!
Ramai yang akan cakap..
"kata bb susu ibu jarang sakit tapi anak ko nih admit la apa la..."
Mmm....Dulu2 aku pun naik sangsi dengan susu aku tapiiiii...sekarang tidak lagi....
Susu aku tu sebenarnya membantu dia....Bab dia kena infection la jangkit demam etc....Bayangkan alau dia dok dlm 30 org lain yg demam batuk bagai...kalau dia maintain sihat sungguh takjublah kan....Kira aku tak yah pk duit medical la kan..kalau anak aku boleh resist pada segalam mala virus hanya kerana dia breastfeed baby...Kira indahnya hidup ...Hahahaa..kira akan hilanglah modal orang nak konderm susu ibu.....
Aku terima hakikat...Anak aku selalu sakit kerana persekitarannya.....
Bila ingat persekitaran rasa angin juga kat mak bapa yang hantar juga anak ke taska walaupun anak sakit.....
Takleh ke cuti jaga anak?Ini aku paling confuse
Kat office ni aku dah ke tahap unpaid leave tapi ramai yang kata kat aku..itulah PENGORBANAN IBU.....
Duit boleh cari ....Tapi tanggungjawap sebagai ibu....Itu yang utama....
Jadi bila aku duduk dalam kumpulan yang tahu akan pentingnya ibu berkorban aku jadi ralat dengan parents yang pentingkan kerja sampai tak kisah kesihatan anak.
Hahaha..membebel pula aku....

2. Bertambah satu ilmu.....Hanya kita yang lalui tahu.....

3. Allah maha penyayang..Maha pengasih..Maka dia duga kami.....Allah tak beri kita sesuatu dugaan melainkan Dia tahu kita mampu hadapinya....

Apa yang aku pelajari time aku dok 'melepak' kat hospital...

1. Anak kalau sakit ubat paling mujarab adalah ibu bapanya
2. Kalau demam panas serius....kepala dan leher akan panas tapi kaki dan tangan sejuk bedi!Macam ais....
3. Kalau demam tak kuat sgt seluruh tubuh akan panas...
4. Kalau bnyk kahak jgn minum air sejuk jangan mkn buah

itu aja kot

Akif hari ni di rumah dengan daddy.....
This daddy satu kisah...Mmmm..Takut aku dia buli anak aku....
Tahap kesabaran ibu dan bapa ni memang jurang langit dengan bumi......Ibu2 bapa2...anda pasti teranguk2......
Ibu mmg lebih sabar..mungkin kerana itu Allah bagi kita peluang mengandung..melahirkan ..menyusukan etc....Walau apa pun kerenah anak....walau dah sampai limit kesabaran...kita tetap boleh waras....demi anak (ni tolak tepi kes mak buang anak la yaaa..tapi aku yakin depa buang anak tu pun sbb sayang...yg bunuh anak tu pun aku tau depa sayang...tapi depa tak guna akal fikiran sebaik mungkin...mungkin buang dan bunuh sbb tak nak anak derita..namun membunuh etc tu zalim!Allah tak suka kezaliman....Sedangkan ibu binatang pun sayangkan anak......Tipulah kalau ibu kata tak sayang anak.....!!!!!)

Bapa....Base on the daddy in our house...kadang2 tu anak tarik janggut pun dia melenting.....Setakat tarik janggut kontot tu apalah sgt....
Anak kacau dia buat kerja pun nak marah.....Aku kena ajar lebih sikit this daddy agar jadi daddy yang disenangi anak dan isteri hahahaaaa...(Nilah susahnya kalau anak tak dibesarkan oleh ibu bapa sendiri...) Aku kena tune dia ....

6 comments:

Yan said...

aku ni, kalau kat umah, aku ni masuk kategori paling tak sabar compared to hubby.. mmg kena ada yg penyabar kat umah kan.. alhamdulillah kalau dapat dua2 sabar..

on the other note - get well soon, Akif..

sitilina said...

br baca blog akak ni. patutla tuhari tido spetal.

ye la kan, kalo budak minum susu ibu xkena penyakit, agaknya dah lama org jual susu ibu buat ubat hehe.

akif cepat sembuh ye :)

amy said...

salam...

suka baca blog nie....

moga akif cepat sembuh sian dia...

anamiraa said...

aku kalau dah tak sabar, aku tinggai mentah je... padan muka!
ha ha ha ha.. pastu pakat nangis ramai2 la anak2 aku. aku buat sengaaappppp je...pura2 pengsan gitu!

mado_ct said...

sabar jer la fid ekk.patut aritu lm tk update blog ni...tertunggu2..

mado_ct said...

aku pon tk paham ibubapa yg suker ati je antar anak g nursery kalo sakit nih.. yg kena demam campak pon boleh semba badak je antar sbb dia ada hal kat opis..(ni aku baca kt blog maner tah)..sorry kalau blogger tu pon bc ni jugak tapi mmg tk patut la hantar anak sakit g tempat cam gitu. Dah tu kalau demam campak tu jangkit kat ibu ngandung..lagi la kesian, bahayakan anak dlm kandungan. Sorry la ter 'emo' lak.