>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Wednesday, November 14, 2007

Usah dipaksa

Aku berpendapat..Dalam mendidik anak ni kita tidak boleh memaksa dia melakukan sesuatu...
Aku lebih suka meminta..memujuk..memberi peringatan (tp bab memberi peringatan ni kalau aku apply kat hubby mahu 3 depa muncung dia!Hahahaha)
Kalau dia nak buat dia buat..kalau dia tak nak ..kang bila dia dah sedar akan kebaikannya dia akan buat....
Ada orang kata cara aku tu terlalu memanjakan anak...
Aku manjakan?yaa..memang tapi aku ada ketegasan.....Bukan manjakan menonong....(Nak kata dia juga yg betullah tuh....tukul tukul)

Apa yang aku dapat dari 'method' aku tuh...Anak aku PANDAI berfikir sendiri tentang do and don't yang aku bagi tahu dia...Dia dah pandai buat keputusan dalam sesetengah perkara (bg aku at his age too young untuk dia )
Cuma kadang-kadang tu naluri nakal dia tetap menang juga hahaha
nak buat macam mana nama pun budak 2 tahun......Tapi aku suka tengok muka bersalah dia bila dia buat sesuatu yang dia tak patut buat...Cara dia nak minta maaf...Cara dia nak ngaku salah..Cara dia nak tunjuk yang dia serik...soooo cute..kawaii....
Mummy....acif jatuh...sakit....huk huk...mummy acif ilap(silap) huk huk...acif dih dih(sedih)..mummy....(sambil hug mummy dengan muka yang sangat cute)
-Senario bila mummy kata..
"kalau nak panjat boleh tapi kalau jatuh sakit"..Akif degil akif panjat juga lepas tu akif jatuh...so tu le ayat dia....

2 comments:

Hafifi said...

kita sgt perlu berlemah lmbut bila bercakap ngan anak2..ewah2!mcm bapak org aku bercakap..huhu..tp itulah hakikatnya..tapi anak2 tidak boleh dmnja sgt nnt lain jdnya..

Fid said...

thanks hafifi