>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Thursday, November 1, 2007

kokoro wo komete

kokoro wo komete .....Ngeeeee....Dalam BM aku tak tau.....Yang aku tau...Dengan penuh hati ..penuh perhatian..penuh kasih sayang....

kokoro wo komete aishiteiru....

(Sejak aku tau bahasa jepun aku ada masalah lah nak translate to any language lain yang aku tau sebab masa belajar nihongo dulu sensei aku ajar aku how to think in japanese..Dia tak ajar how to translate...They don't speak other language accept Japanese..Kalau kami tak faham bahasa isyarat la jawapnya...Maybe oleh kerana sebab itu budak- program matrix jpn kami buleh bertutur bahasa Jepun dengan baik...)

My hubby keep 'blaming' me because i don't teach him Japanese...(Tambah-tambah le ni dia banyak deal dengan japanese kihkih..pity u laa..or hire me la..ur personal translator..)
Reason why i don't teach him...(I WANT to teach him but i don't.. )
I WANT him to be like me hahahaha..Think in Japanese speak in Japanese write read etc...But he MALAS....
My 1st rule...
Must recognize, remember at least Hiragana (In jpns language there are 3 main character...Hiragana,Katagana,Kanji...)
I don't want to teach him Japanese in roman-ji (alphabet) susah wehhh...kalau dalam character jpns is easier sebab nahu, sabdu semua senang nak explain....(kalau kita ajar org baca al Quran kita ajar dalam jawi/arab kan bukan kita eja ngan alphabet kan...)
Aku tak suka ajar orang bercakap Jepun..Aku suka ajar orang memahami bahasa itu....
Kalau aku ajar dia bercakap I have to list down all the sentences but if I teach him how to undestand he can build sentence by himself....
And he cannot agree with my teaching method so I don't teach him....
Ikut cikgu la..demand plak....Dah la free....
Aku punya teaching/learning method kena ada usaha dari 'student' laa..Kalau nak harap aku feed semua mana buleh....

Dulu masa aku baru join this 'marvelous wonderful' company i was assigned to be Japanese teacher...Sungguh aku tak suka....Depa dah belajaq lama dah tapi apa pun tak tau.....Aku tak suka nak ajar orang translate..Tak suka tak suka..Last-last aku ignore aja..Ye la bukan company bayar pun kan.....Setakat charity je buang karan je..buang masa break aku je.....La ni kelas bahasa jepun tu dah terbenam ke perut bumi....
La ni Company assign orang luar(jpns) ajar Senior Eng/Exec ke atas...
Yang lawaknya Staff Eng sorang tu dulu dialah 'pengetua' kelas bahasa Jepun kat Dept kami nih tapi dia pun kena join kelas yg company buat nih....
Dia punya Jpns language skill memang jauh ketinggalan la dengan aku yang memang mendapat pendidikan formal ni kan..Tapi ada 3-4 incident dia bertekak ngan aku (masa kelas jpns) tentang penggunaan word dalam kelas...
Ada ka patut nak lawan ngan aku yang perapera ni....
Ish ish ish....

hakikatnya walaupun aku tau bahasa jepun kat company ni tiada maknanya...Kalau aku cakap jepun..jepun2 tu cakap english....Hahahaaaa

Cuma aku tetap maintainkan skill aku agar tak jadi macam english aku..Ohh tidak...

p/s: counter-measure untuk improve english aku adalah..aku kena gi tinggal 2-4 tahun kat negara yang guna english hahahahaaaaa..Buleh?

3 comments:

anamiraa said...

ya benarrrr! meh migrate oversea!
weh next year dalam april atau may gitu aku nak kena gi scotland lagi. hang nak ikut meh laa... tiket je hang sponser. yang lain kowtim maa..

rizza said...

fid..ko pi le dok negara2 obersi n ko keje atau pi study baru leh improve english..hehheh cam aku ni tak de le improve ape pun... setakat cakap2 simple word boleh le.....cuma confident je.....dulu aku langsung takut nak cakap english kecuali masa keje le...

ana... bila hang mau ke sini..cewah...hehhe

Yan said...

sis Ana, hang offer kat Fid je ke? hehehe.. selalunya kita jadik pandai bila dah TERpaksa.. aii.. bila la aku nak pandai drive bawak keta ni..