>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Tuesday, November 20, 2007

catatan tentang selera anak aku

dia tak suka makanan dan minuman yang manis
kalau ice cream dia hanya minta nak kon sahaja...
Kalau aku masak kek..dia akan rasa sahaja. memang rasa semata2..secubit je dia rasa

Dia suka nasi putih...plain rice
Kalau bagi nasi putih dia makan sungguh-sungguh
Dia suka pasta kosong
Dia suka sup.(sup ikan/ayam/daging)
Air masak tu minuman kegemaran selain breastmilk.
Dia suka sayur.Steam vege (carrot/broccoli/caulif flower etc)

Ada orang kata..
"tu la ko tak bagi sangat dia makan..Kan dia dah memilih makanan..Itu tak nak ini tak nak"

Komen aku...
OK apa..Anak aku makan makanan yang sihat-sihat sahaja. Aku suka dia tak suka ice cream..Aku suka dia tak suka makanan manis..Tengok gigi dia cantik je tersusun..putih (kadang2 karat juga sbb dia ada mood...gosok gigi)...senyum manis je ngan gigi dia yang penuh....

"ko ni cakap je la ko malas..ada ke patut bg anak nasi kosong pasta kosong"

Komen aku
Ok pe....Dia makan makanan yang sihat pe..nasi tu kaya ngan khasiat pe....Senang nak gi mana2...Bagi nasi kosong pun ok....


Tu la antara 'complaint' orang tentang selera anak aku

Sesungguhnya aku tak kisah pun anak aku tak makan..tak minum makanan yang manis2 nih...Lagi senang.....
Namun dia sudah belajar nak makan Calsiyum....perisa strawberry or anggur...

Haaa tapi..Kalau makanan masin ni dia suka sikit..Ni aku kena control lebih sikit.

Seruan aku
Makanan untuk anak kita eloklah kiranya kita masak sendiri.
Demi memenuhi hasrat itu aku yang tangan 'kayu' ni sedaya upaya belajar masak sendiri...masak kek..roti dan sebagainya.

3 comments:

raggedyanne said...

eehh geramnya komen orang yg komplen tu! ada ke dia kata fid malas? at least dia pandai pilih makanan yg berkhasiat. ape dahhh

rizza said...

fid..akif ni sama je ngan hassan..nasi putih kosong , pasta kosong n air kosong semua faverot dia...air manis ke ais krim ke..semua tak mau...suka makan sayur2...
betul le ..anak2 kita ni makan makanna yg berkhasiat je...
tu bukan nye sebab kita tak bagi dia makan sejak sehari..tapi kita ajar dia cara hidup sihat...makan yg berkhasiat je....
bagus ape..bukan sebab malas ke atau kita tak reti jaga ank...tu sebab kita pentingkan hidup anak kita akan dtg le....org yg kata kat ko tu tak guna akal yg ALLAH bagi..tu pasal le dia tak reti fikir..(ni aku geram ni...)

ok fid....kita amalkan gaya hidup sihat utk anak kita...yeah!!!!
demi masa depan derang...pedulikkan org lain kata apa..

anamiraa said...

bagus fid. amalan ni patut diperpanjangkan sampailah besar sok. sebenarnya kalau kita mak ayah dia boleh ikut sekali pun lagi bagus!!