>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Sunday, August 24, 2008

ada komen?sila

ni aku punya posting kat forum susuibu bertarikh seperti yg tertera...
************************************************************
Posted on: 2007/9/25 9:34
Rakan Istimewa
Joined: 2005/12/27
From: Shah Alam
Posts: 3985
Online
liquid milk/cow's milk-discussion open to mother with 2 yrs and above kid
Salam
It's me again..Ini kali ke-4 ke 5 ntah saya buka new topik....
Saya ingin mengajak ibu2 yang mempunyai anak berumur 2 tahun ke atas membincangkan tentang liquid/fresh milk...

menurut info dari web pengeluar susu terkenal..cheewah...

liquid ada 3 jenis...

UHT, pasteurised and sterilised milk
copy paste
UHT is a process that uses temperatures not lower than 135‹C for at least 2 seconds to kill all bacteria in milk. The milk is then packed in an enclosed, sterilised environment. It can be kept for 10 months at room temperature if the pack is unopened.

Pasteurised milk is processed at temperatures not lower than 73‹C for at least 15 seconds, then immediately reduced to 4‹C and maintained at that temperature until consumed. It kills only the pathogenic bacteria (bacteria that make you sick). Because of this, pasteurised milk has to be kept refrigerated all the time (even if unopened) and its shelf life is short (4 weeks).

Sterilised milk is treated with a temperature of not lower than 100‹C heating for a length of time. Since it is packaged in bottles, additional treatment of the bottles is required to ensure the sterile condition of the product. As a result, the sterilised milk can be kept for 8 months (if unopened) at room temperature

All liquid milk is equally good and delivers the same nutrients that fulfil growth requirements. Your choice very much depends on circumstances such as convenience, preference in taste or storage choices that you prefer.

Dan
Fresh milk is fresh from the farm, while full cream milk is recombined milk with added ingredients for a creamier taste.

Saya masih menyusukan akif dan masih mengepam
Namun saya bercadang ingin memperkenalkan dia dgn cow's milk..(Dah start kenalkan dgn soy milk minggu ni so far ok but dia amat 'geli' dgn cow's milk..mummy juga dok hasut dolu2...)
saya bercadang nak bg dia liquid milk..
Tadi dah tanya pengasuh dia ttg kesudian mereka menguruskan liquid cow's milk bila nak kenalkan nnt dan mereka kata SUDI...(actually diaorg dah masak sgt dgn EBM so bila my son nak diberi susu lain diaorg plak susah hati..kenalah explain ebm ttp bg...liquid milk tu utk minum play2 buleh?)

masalah saya...
saya nak bg fresh flavour milk(fresh from the farm)..(plan) tp pihak taska nasihatkan beli yg kotak kecik2 sbb kotak besar cepat jd masam kalau selalu buka tutup fridge...
namun..kalau keluaran dutch lady....(sbb mummy suka susu dutch lady) kotak kecik tak de fresh flavour....ada full cream flavour dan sebagainya shj...
Apakah pendapat anda ttg full cream flavour..?
(nak beli fresh milk kotak besar tu mmg confirmlah membazir sbb dia minum play2 je)
Harap rakan2 dapatlah berkongsi ilmu dan pendapat.

saya berharap sgt thread ni berkisarkan liquid/fresh milk shj..kalau formula kalau boleh dielakkan kat thread ni...
*********************************************************************

Satu post yg tak relevan kat susuibu.com sebab post ni bab susu lembu

Hahahahahahaaaaaaaaaa

sila komen......

4 comments:

mommy lyna said...

hahaha.suda baca komen orang berkenaan.

Tayah layan.drp komen pasal susu utk bdk 2TAHUN,yg dok borak pasai famili planing la, slamat hari minggu la..lagi jauh dari relevan.

Org 2 xpaham kot FM utk baby dgn freshmilk utk todler.takpun dia igt FM= FReshmilk kot.ha3x.

Mommy Hafiy said...

1st kenalkan hafiy dgn susu lembu nih nor bg fresh milk tp mmg hayatnyer singkat..hehe..lagi2 kat nihon nih yg mmg urusai psl shomikigen kalau tak takkan telur pon ada shomikigen..seb baik mommy pon suka minum susu maka mmg sehari sekotak susu!lps tu setelah soudan dgn paed dah dpt green light mak kasi segala susu yg seperti tersebut di dlm entry kecuali low fat la..masih warassss..hehehe

Arif Iskandar said...

askm...

saya minta maaf banyak2 sbb membuatkan cik fid terasa hati ngan komen saya di blog cik anamira. bukan tujuan saya nak mengata tapi kebetulan topik susu formula tgh hebat "diserang" kat SI dan kebetulan sy tgh membaca sume topic2 terdahulu kat SI so sy terjumpala post cik fid nie ttg freshmilk dan kebetulan cik anamira buka topik logik nie kat blog dia.byknye kebetulan...

yg saya faham susu formula = susu segar = susu dr lembu.tidak kirala utk newborn/toodler ia tetap bincang offtopic selain SI. saya kagum ngan semangat cik fid mempertahankan susu ibu. bile susu saya merundum blog cik fid la jd rujukan dan perangsang semangat saya.pembaca senyap juga...

nie kata2 sy amik dr blog cik anamira..
"Samalah jugak kalau kita join forum tentang ‘menjadi penganut islam yang baik’. Tiba2 ada orang tanya pendapat bagaimana caranya nak jadi penganut kristian yang baik. Apa kes? Nak carik pasal ke?"
saya rasa kalu cik fid berada dlm forum tu mesti cik fid akan ajak org yg bincangkan pasal kristian nie masuk agama Islam kan sbbnye sepanjang yg saya baca ttg blog cik fid nie cik mmg seorang yg bleh beri info, beri semangat..bodekla plak..tapi tu kenyataan ikhlas dr. saya..

so cik fid, lagi sekali saya minta maaf atas keterlanjuran saya. saya harap kita boleh berkawan dan janganla blacklist saya dr baca blog cik yea..tq

Fid said...

arif iskandar

10q

bab fresh milk susu lembu kat forum susuibu manusia tu amat dikesali.

sbbb tu saya amat berhati2 la ni

apa2 saya tulis kat blog!
tak nak kesilapan berulang

apa2 pun happy reading

:)