>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Sunday, August 17, 2008

Nak letak tajuk tapi macam........

1st...
Akukan tak tau nak jawap apa bila orang tanya...

"ko bila nak tambah anak lagi?"

kalau yang tanya tu bertanya sebab dia pun tengah plan...nak ajak sama2 le berjuang..aku akan jawap..
"ko pulun la dulu aku lambat lagi...3 tahun lagik!"

Kalau yang tanya tu sebab concern...ye la anak dah besau...tapi tak de ura-ura nak tambah...
aku jawap
"3 tahun lagik..."

Kalau yang tanya tu masih single.....ke tengah plan nak kawen ka...
aku jawap
"aku tunggu ko dapat 1 la dulu..kang aku dah ramai susah plak ko nak kejar bagi sama...."

Kalau yang tanya tu tengah nak anak...tak de anak lagi..aku jawap
"lepas ko neranak!"

Kalau yang tanya tu hanya busy body..aku jawap..
"awat?kalau aku mengandung/beranak..ko susah/sakit ka?"
(jawapan paling ngok!)

Sebenarnya jawapan apa yang derang nak????

Bila aku nak tambah bilangan anak?

..aku tak plan nak anak ramai...
so bleh nampak kot direction aku....
maximum 3.....(sikit ka?)

Orang semua kata anak itu rezeki....
Tau tak peee.....
Rezeki sapa bagi?
Tau tak peee....

Pada aku...Anak memang rezeki.....
Tapi kita diberi pilihankan nak berusaha ...nak merancang...
Yang mana aku boleh rancang..aku rancang mana yang tertulis JADI...jadi laaa....

Aku belum bersedia untuk tambah lagi....
So bila agaknya akan bersedia?Hanya DIA yang tahu....

Bagi aku...kuantiti tak penting yang penting kualiti...kalau anak setahun seorang.....bagi minum susu apa yang dan...(tak bagi susu ibu) pun tak de maknanya juga....
Kalau anak ramai tak terjaga pun tak de makna juga..
ni untuk kes aku ya...sebab aku belum punya keyakinan aku boleh handle bdak2 kecik dalam tempoh 4-5 tahun ni...aku hanya yakin bleh handle seorang bdak kecik yang sedang cergas..cerdas membesar itu aja....buat masa ni....tu pun kadang2 aku histeria...oh tidak.......

Bagi aku gap 2 tahun paling ngam...2 tahun baru preggy lain bkn 2 tahun dah bersalin....
Nampak direction?

Apa-apa pun tiba masanya..Jika rezeki kami nanti adalah...Yang penting..yang ada la ni aku kena jaga.....

itulah seadanya...

2 comments:

rizza said...

anak tu memang la rezeki..tapi kita kena ingat tu AMANAH.... adakah kita dah cukup sedia nak menjaga amanah yg diberi...
ingat kan la diri kita ni kan...

biar la kuantiti sikit tapi berkualiti...
kalau org sibuk nak kereta BRANDED... kita pastikan anak kita ni BRANDED.. maksud nye kita jaga segala nye...pastikan cukup pelajaran..cukup makan pakai..cukup kasih sayang...cukup juga kena marah utk didikan...

tu penting...

fid...
bior le org nak kata apa...
jawapan nye

macam org buat kete "ferari" ..kuantiti nye sikit kan..mahal lak .... kerana KUALITI nye bagus..

bukan cam kete 'honda'.. kan byk..tapi tak semesti nye berkualiti....

Mommy Hafiy said...

setuju bab bukan kuantiti tp kualiti yg penting...ala fid..soklam2 lazim mcm nih buat pekak jek..aku yg br beranak nih pon org dah tanya dah..ingat aper kilang buat anak ker?!
ps::hafiy buat hal dah rindu kat bapaknyer..smlm ngamuk sbb aku tak pass tepon bg dia ckp dgn papa dia..mahal la pakai direct call!