>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Sunday, August 17, 2008

jaga anak sendiri

Ni pendapat aku
tentang
1.lepas pantang nak tinggal anak kat kampung/kat mak/kat PIL
alasan:Anak kecik lagi tak sampai hati nak bg babysitter/nursery jaga....

Adalah naluri keibubapaan yang normal.Aku dulu pun bagai nak gila pk...
Bayangkan orang yang nak jaga anak kita tu kita tak kenal langsung...
(Hatta sampai hari ni pun aku masih separa gila kalau pk bab tinggal anak sebab pi kerja)

Ok..kes lepas pantang nak start kerja..
Aku amat tak setuju anak tinggal kat kampung...kita balik rumah kita....jumpa anak seminggu sekali sebulan sekali...Ohh tidakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk...

Rugi..satu kerugian tau.....
Anak kita kecil sekali ja...kalau time tu kita tak jaga.....Dah tiada esok untukmu....

Tinggal siang ambik petang pun bila tau anak kita ada skill baru orang lain tengok dulu rasa rugi besar inikan plak tak tengok hari2...tidakkk...

pilihan ada so pilihlah sebijaknya....

2. Kes orang tak mo hantar anak ke babysitter atau taska..nak mak/mil/sil jaga....
satu...kalau memang mak/mil/sil yang beriya nak jaga...patut la bagi....syarat upah laa..jgn lah sbb nak berjimat...kesian mak kita tau!mil juga!
tak pun sediakan maid untuk bantu mak/mil...

ada org kata tak percaya org..so...org percaya ka kome?

Aku memang dari aku belom berumah tangga aku memang plan kalau diizinkan Allah aku tak nak anak aku diasuh oleh mak aku ka mil aku ka...
Aku nak...kami suami isteri yang jaga....
Baru thrill! kahkahkah

apa2 pun kita masing2 ada pendapat tersendiri...

btw..last friday aku hadiri majlis jamuan mesra taska anak aku sempena memperkenalkan kepada new owner/pihak pengurusan...

syojiki iuto..fuan desu!
kono shin owner ha...ammari bijines ga dekinasooo..ni mieru(nanka henna nihongo?)
Mago ga 4 nin mo sono hoikuen ni....
FOC tuh...

Ada ura2 maybe akan naikkan harga yuran...Aku hatta depa nak bantai 500 pun bleh bagi kalau depa bleh ikut demand aku...kalau service sama, rege naik sbb petrol naik...aku bleh supply petrol!(dalam makna tu)


But 1 thing yang aku kureng is bab OT charge.ni kes sebelum2 la bkn terbaru..depa charge ikut mak pak bkn bilangan anak...bg aku unfair untuk aku la...aku bayar lebih...tapi anak aku 1 aja...yang anak 3 bayar OT sama ngan aku tapi anak dia 3....
ke ni satu keistimewaan bagi yang anak ramai?
rezeki masing2...

Sepanjang aku hantar anak aku ke nursery bukannya tak ada yang aku tak puas hati..ada...but...aku macam aku la...
aku settlekan sebelum terlewat...
Bersuara bila rasa tak ngam ..jangan asyik nak simpan2 lama2 berkulat berulat susah dahhh...

Semoga Allah permudahkan urusan kita...semoga usaha kita diberkati...

2 comments:

Sya @ mamaDhea said...

fid..

aku setuju ngan ko.. aku pelik laa cmane ade setgh parents sanggup tinggal anak kt kampung.. member laki aku ramai woo tinggal anak kt kampung.. laki kt kluang, bini kt jb, anak kt kelantan.. bule gitu??

hishh hishh.. tak sanggup aku.. bior jauh ngan laki, jgn jauh ngan anak... ekekeke

Marisa said...

mmg anak kite... kite la kena jaga... tambah2 tanggung jawab kite kena susukan anak....