>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Saturday, August 2, 2008

bijak itu dari mana datangnya?

Aku dah 2 kali pi kompleks pkns sejak ada pesta buku tu
Dan gerai plaing aku benci lalu tu haaaa gerai 'groiler' ke apa ntah nama nya
Tapi aku yang bijak dah dapat jawapan yang paling bernas bila saleperson depa dekati aku..
"mem...5 minit aja..."
"no thanks..."
"ni bagus..."
"yes i know...i bought it already!"

So depa akan lepaskan aku hahahaha
nasib la kome!

Tadi aku saja2 bercerita dengan anak aku
"akif tahu..mummy masa baya akif mummy dah bleh baca surat khabar tau..."
Then hubby nyampuk
"tapi awat abang tengok adik2 ayang tak macam ayang?"
"sebab saya ni jenis ada inisiatif..usaha walaupun baru 3 tahun"
"tu laaa...."

note 1..walaupun kakak superb adik2 tak akan sama mcm kakak dan juga sebaliknya

sambungan perbualan..
"Akif tahu masa mummy 4 years old mummy baca buku cerita tajuk 'puteri kerdil"
Akif buat derk aja..daddy dia je yang berminat.....
"Abang tau masa saya 6 tahun saya dah baca novel...urtv mangga bagai hahahahahahaaa"
"Tapi bijak plak ya saya..tak de terikut2 ngan artis hahahaha"

"mummy bukan nak compare akif ngan mummy tapi mummy just bagi idea la kalau akif nak ikut macam mummy le ni la masanya..akif bila nak start belajar sungguh-sungguh ni..."

"acif nak hanyen laa"

"oitt mummy tanya ni.."

"ABC tahu laaaa.."

erkkkkkkkkkkkkkkkkk

Anak aku ni ABC 123 tak delah mengenal mana pun..Tapi si kecil ni memang jenis common sense dia kelas(puji anak sendiri)
Kalau bab2 logik akal cepat benar dia....
Kalau terangkan apa2 dia memang mudah faham dan terima..

Dia ni jenis tak suka belajar sesuatu secara formal...

Kecik lagi kot...
Aku ikut je rentak dia..Minat dia...

Haa dia ni kalau bab main blocks buat apa2 memang dia superb....
Tapi jangan ajar sorry nak ikut biar dia pk dan dia buat sendiri...

Aku le ni dok explain kat dia tentang kepentingan belajar ABC..123 reading etc...dia macam malas nak layan aku lagi but tak kisah laaaa....

Yang aku lawak kalau aku kata aku nak ajar dia reading....dia akan jawap..
"mummy baca laa..acif dengar!"

1 comment:

Marisa said...

Aku sungguh kagum hang bley baca paper masa umur 3 thn. hang mmg genius la fid