>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Monday, March 10, 2008

amuk lintuk!

Al kisah...

Rabu 5 march....mummy daddy semua cuti bawa dia gi jumpa paed.....

Khamis nak hantar gi taska dia guling2 lentik2 badan tak mau gi 'hehenkul'!tarik baju mummy dan daddy macam nak koyak prakk prakk lagi...

discuss punya discuss daddy kata mummy ambik aja lah cuti...ambiklah cuti si mummy itu....

Jumaat...Daddy plak cuti....Dia tak sihat sgt batuk ngan kahak ....Jadi mummy ngan daddy ikutlah rentak dia.....

Sabtu dan Ahad bergembira di rumah ngan mummy dan daddy......

Mummy dan daddy ingat dia dah ok....

Pagi tadi hantar gi taska...dia punya meraung start dr masuk aja simpang taska..blom pun nampak bumbung taska....dia mula buat ala2 nak muntah usaha nak muntah tp tak muntah2..dia tarik baju mummy tarik baju daddy....

Mummy ngan daddy angkut balik masuk kereta bawa round seround....pusing balik dia meraung semula..padahal tadi sikit punya bagus....ishhh mummy totally mati idea dah.....nak buat lagu mana nih????

meraung guling2 lentik2 badan..tahan2 badan kat pintu kereta tak mau keluar pun mummy perekoh bawa keluar...mummy passed dia kat pengasuh dia, dia lentik2kan badan dia...
adeiiiiiii

mummy ngan daddy wat ati batu masuk kereta cabut....sampai kat simpang mummy call tanya...

Ya Allah.....Dia dah diam! Dok main kat taman!

Sampai kat opis mummy call tanya lagi...Dia tgh main..ngan makan biskut.....
Mummy speechless la kalau macam ni....

Ni kali ke-2 musim ngamuk takmau gi 'hehenkul'

Pengasuh dia kata maybe sbb lately dia tgk ada 2-3 org budak ngamuk tak mau gi...
Anak aku ni dia jenis org lain bleh buat dia pun bleh buat..org ngamuk dia pun nak ngamuk...adeiiiii

Balik karang nak kena tarbiah lebih sikit
Tapi esok dia cuti sbb follow up check up lagi..Mummy dlm dilema ni nak cuti ka nak kerja.....

Anak mummy memang tak nak mummy kerja ka?
Maka mintalah kat Allah bagi daddy ngan mummy dapat duit bnyk2 bayar hutang bagai...daddy gaji berganda2...bleh la mummy dok lepak jaga baby 24 jam.....
Mintalah kat Allah agar dimurahkan rezeki kita melimpah ruah....
Minta la baby.....Minta dengan Allah...

Babby ingat mummy suka sangat ka kerja nih?
Mummy kalau bukan kerana tuntutan hidup dah lama mummy berhenti dok rumah jaga baby....
Tapi mummy kena fikir..kalau mummy tak kerja tok..tok wan ngan pak su nak makan apa?
Sape nak bagi derang duit bulan2?
Sape nak tolong daddy?
Ikutkan hati mummy....Dah lama mummy tak nak kerja tau!
Baby kena bertolak ansur ngan mummy juga bab ni..
Mummy kena cari simpanan untuk masa depan kita...
Mummy kalau boleh tak nak baby jadi macam mummy...macam daddy....
Kalau boleh mummy nak baby at least ada bekal nanti hari mendatang....Zaman mummy lain zaman baby lain....
Mummy dulu tok boleh besarkan mummy dengan hanya pendapatan isi rumah rm300 sebulan....
Tapi Mummy langsung tak confident kalau mummy ada rm3000 sekali pun ...nak besarkan baby sampai baby jd at least macam mummy..mummy tak yakinlah sayang....
kos isi rumah zaman mummy tu kadang cukup kadang tak cukup untuk duit yuran taska baby aja tau...baby kena reconsider...

baby
tolonglah jangan buat mummy dilema..tolonglah jangan buat mummy berkecamuk....
Mummy minta jasa baik baby....
Mummy sayang baby...Mummy tak akan tinggalkan baby sesuka hati....Hatta nak masuk bilik air pun Mummy bawa baby....ingat tu baby...Mummy tak akan tinggalkan baby...
40 minggu baby dalam rahim Mummy....lahir ke dunia walaupun ikut tingkap...babby attachs kat Mummy sampai la ni.....Tak pernah lagikan baby tidur malam tanpa Mummy di sisi?

Baby
baby ni budak baik tau....
Masa mummy bawa baby dalam perut mummy ..mummy tak susah pun tau....
Mummy tak de mabuk2 macam orang lain..cuma bila baby dah 'besar' mummy dah tak larat hahahahahaaa
Mulalah mummy asyik MC bagai...
Masa hari baby nak lahir pun..Mummy tak de la azab sangat pun.....Walaupun dr 330am-1150am baru settle...
Mummy suka baby...

Baby ni bijak....
Baby ni smart
Baby ni kuat...

Jadi...Baby tolong Mummy ya..no amuk2 waktu pagi ok???

btw baby....oklah mummy rela jadi monster..baby ultraman....belasah la nak belasah mummy tapi pagi2 takleh ngamuk...setuju??

6 comments:

mumaina said...

Fid,
tu lah susahkan kalo hantar nursery,macam Aina dia mudah sangat terpengaruh ngan budak2 lain..aper yg dorang buat try nak ikut...sekarang nie pandai ngamuk sambil guling2 gak....kekadang tu buat bodoh jer...tahu pulak stop sendiri...

Erna said...

alahai.. cian mummy and daddy Acif..nape Acif amuk lintuk? Acik saja nak test mummy ek? hehehe
Fid, aku selalu gak Danish ni mengamuk taknak duduk kat car seat la etc mcm laki aku ckp dia nak test kita la tu..elok je 5-10minutes lepas tu, diam je mcm biasa..hehe..macam2 kan.
Fid, hang cuba bisik2 kat telinga dia masa dia dah tidur tu..baru dia terlelap tu, masa otak dia masih lagi berfungsi walaupun dia dah lelap. Aku cuba few times and alhamdulillah berkesan. Cuma aku ni ala-ala kejap buat kejap tak. Tapi masa Damia tak nak pergi sekolah haritu, aku buat malam tu, alhamdulillah. Ni la teknik schishida tu. Kita usaha dan berdoa. Best of luck!

Erna said...

alamak..ada jugak type error..
*Acik=Acif

Marisa said...

alahai.. sedih sungguh la ceta hang hari ni... budak2 kan.... perangai selalu unexpected. mmg kena kuatkan semangat la..
aku pun sama cam hang... kalau la aku tak keje... tp nak make sure gak kena bagi duit bulan2 kat mak.... buat belanja tambah2...

anamiraa said...

fid,
aku tergedik nak pi kerja oversea nih. macam nak lari kejap dari malaysia dalam 3-4 tahun gitu. aku nak kumpul duit banyak2 dan bila balik malaysia aku boleh pencen before 40 gitu! bersuka ria ngan anak2 aku.

ya allah bestnya impian!!

tang akif tu, sabar ajelah. lagi 4-5 tahun confirm dia tak ngamuk dah! hahahaha!

farah225 said...

fid,
haris pon sama skang ni.asik ngamuk taknak pi sekolah.
semalam cikgu dia kata geng dia tadak, cuti sebab mak dorang cuti sekolah.dia main sorang2.cian haris takder kawan yer.pastu aku rasa sbb skang ni kena eczema,pastu aku suh cikgu letak ubat,ubat tu pedih skit.kalau kat umah, dia cakap taknak, aku tak paksa,kat sekolah cikgu paksa,tu yg dia taknak pi sekolah.pg td hubby kata takyah bawa ubat rini.kot dia fobia nak g sekolah.budak2 ni kena pandai psiko gak. haris seghopa ngan akif,pas kuar jer simpang, bila aku call tanya,dah ok dah cikgu dia kata.dah main ngn kawan2.sabor jerla kan.kita ni kemain tahan perasaan buat ati batu sedih sbb tpaksa anta dia kat org lain.pastu dia ok jerk.