>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Saturday, March 1, 2008

tempat makan pilihan

Aku
tak berapa suka sangat makan kat luar...iaitu mkn mknn yg org lain masak
baik kat tempat yg berprestij mahupun kat tempat ala kadar

ni aku nak merapu sikit bab restoren/kedai mkn yg suka benor guna lampu malap

aku mmg tak akan pi
sekian terima kasih

antara alasan aku paling munasabah
kalau lampu malap
  • nak mkn pun tak nampak
  • bersih ka?
  • bleh nampak ka kebersihan kekotoran?
  • ntah2 dlm mknn ada ntah apa2 pun kita tak nampak
Aku ni manusia yg kalau mkn..aku nak makan kat tempat cerah terang benderang

paling seksa kalau dinner kat tempat2 yg malap...fuhh sakit hati oo mkn pun tak selesa

sebenarnya
jumaat mlm sabtu baru ni...aku malas masak maka kenalah mkn kat luar..
satu shah alam kami ronda cari kedai mkn yg 'cerah'

susah benar..

yg rege range penat nak bayar mmg la ada tp aku nak cari kedai yg range rege mampu bayor lah kan
dgn balik kerja tak mandi lg kalu pi kedai range penat nak bayar tak dilayan plak!cetttt...takat kerja pelayan kat kedai pun mau pandang pelik ka org kerja kilang pi mkn???

kepada tokey2 kedai mkn

kalau org kerja apa sekali pun (kerja kilang plg senang nampak la sbb pakai uniform) pi mkn kat kedai korang layan la mcm org kerja pangkat besar gaji besar juga
sbb kami pun bayaq dgn duit juga...sama jerk nilainya.....bukan makan free ya
kalau pelanggan pun korang pilih bulu...sila bungkus laaaaaaaaa

akukan kalau pi kedai yg pandang pelik kat pekerjaan aku..mmg aku war2kan kepada seluruh pekerja kilang toksah pi kedai hang pa...
dan utk pengetahuan...
kerja kilang tu pekerjaan halal...ada mcm2 post juga mcm korporat company juga...
mcm kilang aku plg tinggi MD-managing director.....dan ada cleaner ada engineer..manager...dan sebagainya...
Cuma baju kami mmg free sbb company provide....
org pakai baju free company bg tak hina...sekian harap maklum...


dan satu lagi tabiat semulajadi aku

aku pi kedai mkn sblm aku order mknn aku suka pi tgk toilet dl...
ngan sinki

kalau yg toilet kotoq tu...paham2 laaaa
aku keluaq balik...

cadangan saya kpd pengusaha kedai mkn/restoren

  • paling utama pastikan bersihlah kan..kebersihan
  • kemesraan...ramah,,..ni wajib tau
  • sikap menghormati semua pelanggan tak kira apa pangkat darjat
  • sediakan smoking area and non smoking area..belajarlah sikit ttg bahay asap rokok dan sebagainya..susah benar nak cari kedai yg asingkan smoking and non smoking area..yang ada aku jumpa nun jauh kat kulim adalah satu..kedai mamak....DINAZ...
  • kalau buleh lampu biar yg lampu cerah hahahaa..bkn ke lampu jenis malap tu power consumption lg tinggi?bill letrik lg mahallah kan???
sekian...

2 comments:

rizza said...

aku pun tak suka tempat yg gelap ..apa la makan kat tempat gelap..cam ade tak kena jee..

satu lagi bab smoking area..memang aku tak suka kat msia...byk tempat yg ade tulis "no smoking" tapi jadik tempat "please smoking"..hahhahha

Marisa said...

hmm... betul la.. aku pun tak suka mkn kat tpt gelap2 nih..

kitorang kalau letih atau balik lewat... kadang2 tak masak. beli n bungkus mkn kat umah. kat tpt aku ni lg la... payah nak jumpa yg best. tu yg mcm malas nak mkn luar.
yg best pun ada 1 kedai mak cik jual nasi lemak.. + lauk2 campur... tak pun.. last2 mkn sate.