>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Thursday, March 13, 2008

kolestrol?

aku kan baru bawa anak aku jumpa paed hari selasa lepas..
dah abih check anak aku ..aku pun tanyalah ttg mknn yg sesuai ...yada yada

1. milk...
low fat milk....
menurut our paed....tak perlu bg low fat..bagi je yang full cream/fresh tu....

2. egg...
bleh bg seminggu 5 biji..tapi jgn le bg sehari 3 biji..or 5 biji terus...sehari sebiji ka selang sehari ke..pandai2lah...

3. mknn berkolestrol...cook oil bagai
according to our paed....untuk kanak2 macam anak aku itu...kolestrol diperlukan bagi pembentukkan/tumbesaran....
Makanya mmg kena bg juga mknn berkolestrol....(kanak2 membesar tak sama keperluan ngan org tua dewasa ni..org dewasa mmg patut cut kolestrol..tp kanak2 perlukan..) aku tak ingat perlukan untuk apa ntah...nak generate membran ke apa ntah la..tapi salah satu selaput penting utk tulang(?),,,aku lupaaaaaaaaa
Namun pandai2lah juga jgn lah 365 hari jamu anak benda2 yg berkolestrol plak..berpada2 laaaaa.

aku tanya la bab anak aku yg suka mkn benda kosong (read: nasi kosong..pasta kosong..air kosong...roti kosong)
Tak de hal but kena imbangkan...maknanya kalau dia mkn nasi kosong..lps tu aku bg le dia hirup sup ka..bg dia fruits ka.....
ni pun mummy kena pandai laaaa....

next appointment 11 april.....

cadangan aku..
kepada ibubapa yg anak2 ada masalah berat..(underweight/overweight) silalah dapatkan nasihat pakar..(pakar kanak2/pakar diet/pakar pemakanan yadayada)
Jangan dok main guna pandangan org lain semata2...(kalau org lain tu mmg pakar sila la..tapi kalau lebih kurang jerk....baik sekali sekala jumpa la pakar berkenaan)

sekian

8 comments:

aisyaimya said...

Fid,
aritu 11/3 akak nampak hang*family kat SMC (biasa lah kenai akif dulu lah baru cari mak dia)tak sempat nak tegoq sbb aisya dah muntah aiskrim masa tu kat sofa tu, terus naik wad balik(aisya high fever admitted dr jumaat-selasa tu lah). hari sabtu ni kami kena pi pula follow-up jumpa dr ling.

anamiraa said...

sedar atau tak keputusan yang kita buat dipengaruhi sedikit sebanyak oleh orang yang TIDAK PAKAR dalam bidang tersebut.

actually aku tengok benda ni amat berluasa kat SI tu. anak sakit, diet anak, supplement, etc etc etc tu toksah la bersungguh2 nak tanya pendapat orang yang ala2 sama tak tau macam kita.

pastu keluarlah macam2 pendapat yang tak diiktiraf. lastly kita jugak yang confuse.

tak semua benda kita boleh bincangkan secara suka2. have to go to the expert for the right info.

err.. sori panjang lak bebel.

tapi tang telur tu anak2 aku hantu telur weh!!

Fid said...

kak odi
laa lain kali hang kelui kuat2 nama akif sure dia akan pi heheheheeeee..dia la ni mesra rakyat ala2 bakal PM Malaysia gitu..kihkihkih

la cian si aisya...

anamiraa
Hah..kat SI tu la yg buat aku menyampah...sikit2 tanya org kat forum...kalau bg benda yg betoi tak pa..ni ntah ilmu apa aku pun takleh nak ketegeri....
org nasihatkan jumpa pakar bnyk plak tanya..cost yada2 bagai..konsep aku..kalau mampu bershopping bagai nak rak WAJIB mampu bayar kos jumpa PAKAR yg MEMAMNG PAKAR bukan sekadar yang tulis PAKAR sahaja....

aku tak suka org yg jumpa GP biasa dapat nasihat GP biasa yg kadang2 bertentang dgn kebenaran then bg tau org lain suruh ikut.....

mcm kes family planning juga...
why not bayar seratus dua jumpa gynea tanya la dari A-Z.......benda gitu hanya pakar je bleh jwp....kalau tanya aku tak de maknanya..hahahaaaa

tak faham den!!!emo plak aku..apa kes? hahahaaa

bab anak hang hantu telur tu....

tak pe wehh tp hang jgnlah bg 5 biji sehari utk 4 org....tokey telur ayam pun bankrup kalu gitu!! hehehe..gurau2....

rizza said...

ana/fid..betul tu..bila ade nye org yg "tak pakar" jawab soklan yg gitu..haru le....pastu kontrovesi...

agaknye la..tu pasal la SI tak leh bukak dek kita2 ni kot...hehhehheh "PAKAR HAVOC"

Erna said...

kahkah...jap selingan Rizza, pakar havoc tu aku tak tahan gelak!

ha..lama aku tak jengah SI sebab banyak sgt pakar..kihkih..puas hati tanya Pakar sebenar..setakat nak cerita experience ke takpe la..ni mcm2 cadangan bernas yg disyorkan..
Fid, ada orang yang anggap medical expenses tu satu pembaziran tu la masalahnya! Walhal itu la bahagian utama yg patut kita simpan dlm saving kita -medical expenses! nak-nak time anak kecik..family planning ke etc etc etc.. bukan bleh jangka semua tu!

mamadanish said...

so betul ke susuibu skang ni takleh bukak?i takleh access forum tu la..nape ek->sorry off topic

farah225 said...

fid,
haris pun hantu telur gak.
tapi skang ni aku kena cakap telur habis kat rumah sbb tangan dia mcm kena eczema pastu mcm nak bernanah (kalau tanya doc kat opis aku ni,dia kena makan telur tadak effect,malah lg baik sbb telur sumber protein.ermmmmm).bila aku stop telur nampak ok sikit.

k.rizza,
aku pun nak gelak gak.sebab dah over havoc tu yg pakar2 sekalian ni takleh masuk ni.heheehehehe.kadang2 daripada dok cakap kat orang yang 'cerdik tak leh nak tumpang n bodoh takleh nak nak ajar ni" buat penat taip jer baik ignore jerk.hehehehehe.

aisyaimya said...

fid,
tak sempat lah nak pi tegoq akif tu, mek aisya dok sibuk mkn eskem...pehtu muntah pula tu, tp perasan lah mak akif dok kalut kat kaunter appointment tu sambil dok pandang2 akif (tak caya kat pak dia ka)...

nak citer juga pasal telur ni, aisya masa bulan posa haritu excema teruk, lepas raya terus pi buat allergen test(ni baca kat babycentre lah)yg kosnya RM5000(insurance bayaq)... resultnya:telur putih & pisang ada lah 2 benda dia tak leh makan... house dust mite-worst enemy... so kalu sesapa yg anaknya ada exzema & insurance covered, pi lah buat test tu...lebih 101 benda yg ditest nya...