>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Monday, March 17, 2008

cabaran mencabar minda & Rahsia

Astagfirullah hal a'zim

Aku...
Tak habis2..beristigfar....
anak aku...

Malam tadi dia buat hal lagi! Nanak ido! Nak age!(tak nak tido nak berjaga)
Tapi aku terlena juga...

jaga 1
Dia tgh cabut segalam mala yang ada kat katil...cthnya kepala katil punya cover(?)

jaga 2 dia tgh tarik langsir!

Jaga 3
dia tgh belasah daddy dia yg tgh tidur

jaga 4
sbb dia naik lompat atas aku

jaga 5
dia kena marah ngan daddy dia..maka tgh merajuk la dia

jaga 6
dia jerit minta mickey mouse...tgh usung lappy suruh on utk dia....

jaga 7
dia belasah aku sbb dia nak juga2 tgk mickey..tapi kami tak layan tu naik hangin tuh

jaga 8
dia kejut aku bg tau dia 'nak ido!'


perghhhhhh

Mencabar kesabaran sungguh..

Apa2 pun au rasa malam td aku mmg terjerit2....

sebenarnya pukul 1230 baru counting itu jaga2..

b4 that aku nak masuk bedroom dia tak bg maka aku tertido atas sofa depan TV tapi ntah berapa ratus kali dia lanyak aku..."mummy angan ido!'

Masa tu hubbyku itu sedang buat kerja..(ini lelaki sgt komited tau!tak kiralah weekend ka cuti apa ka...tak de batasan...dia bleh balas email bleh wat report dan sebagainya...kalau tak terpilih staff of the year tak tau laaaaaaa..)
In fact malam tadi aku juga telah menjadi singa memarah akan itu daddy sbb selagi dia layan kerja dia maka anak aku akan layan TV..adeii....

Pagi tadi anak aku nangis kat taska...Tak nak gi hehenkul....
Nak ido!Buleh???

Then nangis..nak antal(bantal)...dah bagi bantal dia pulun muntah plak nak bg kena mummy tapi terkena bantal dia...

Dah tu pujuk punya pujuk...Akhirnya dia mengalah...

Rupanya sungguh mencabar ada anak yang sedang membesar ni
Dia banyak akal!Banyak idea nak kenakan mak pak dia..
adeiiii

Itu tak termasuk tang bab dia tanya ttg satu2 benda tu 3333 kali non stop...
mummy tu apa?
flower
apa?
flower..
ulang2 3333 kali..

then dia start plak..

mummy u-we tu antik(flower tu cantik)
yes darling..
mummy u-we tu cantik
ulang lagi 3333 kali...

then...
mummy acif uke u-we...
ulang lagi 3333 kali....

Akif meh sini nenen....baru bleh cut the ulangan!
Nasib baik ada juga umpan berguna...

tapi soalan dia akan berkembang2..kembang..kembangggggggggggggggggggg

u jawap A..dia tanya C...u jawap D dia tanya M.....

Sabar..sabar sabar.....

rahsia(update sbb tak mau buat new post )

Aku
Antara aku ngan lelaki itu
Aku mmg tak simpan sebarang rahsia dr dia..hehehe

kawan2 aku..
alam nyata..alam maya...semua aku cerita ngan dia...
Gaji aku..pay slip aku..EA form ka apa2 form pun semua aku tunjuk kat dia

kira tak de rahsia la

Tapi..
Rupanya dia banyak rahsia! cehhh

aku dok kalut ngan e-filling..
sekali aku cari EA aku thn 2007..tak de sbb blom dpt haha..baru dapat last week)..
Aku terjumpa EA dia...

Aku macam ngong sikit tgk amount!

aku pun ambik calculator dia dr dalam bag dia..aku pun kira....XXXX X =XXXXX,,
Tapi dia nya jumlah kat EA itu lain...eh....

Aku pun tanya la..
apasai.kiraan aku ngan apa yg dia dapat tak telly...bonus pun dia blom dpt tapi awat kiraan aku tak sama ngan apa yg tercatit?

jawapan dia...

abang ada salary adjustment start april ...

Erkkk....aku tak pernah tau pun!
Menda adjusted tu di back pay bln 12!
Padan la masa tu dia layan aku macam dia ada duit..mmg dia ada duit rupanya masa tuh..
cehhh..kalau aku tau harua aku minta %!...
tu pasai dia rahsiakan???

Bila aku start pot pet...dia kata ..ala few XXX ja....bkn bnyk...
toksah bising2!

Erkkk
kepoh nooo aku nih...

aku kan kalau tiba2 account aku ada XX pertambahan pun aku kalut....
aku ni mata $$$$$$$$....

Aku rasa YA.....

aku ingat hanya undi rahsia..rupanya bnyk lagi rahsia yg aku tak tau!!!

*pengsan*

15 comments:

Erna said...

haha! yer la Fid. Bukan senang nak besarkan anak kan.. kes tanya beribu2 kali tu pun kalau ikut aku ni hang kena darab 2 tau! sebab aku ni dah 2 anak hahaha
awat Acif tido lambat? siang dia tido lama ka? kat skool?
Try tanya taska kot2 bleh mintak dia jgn kasik dia tido siang lama..
Laki hang seperti laki ku jua.. aku cakap kalau bank tu dia yang punya memang kaya dah hahahaha... sekarang pun dia dah bleh remote from home (internal emails etc) lagi la!!! kelmarin dia bawak berbondot2 file opis, dia langkah masuk umah ja terus aku sound (hahaha) tu apa tu? keja opis bawak balik umah? kihkih...gitu je aku sound terus dia tak usik langsung sampai la abih weekend bawak balik opis! haha takleh kasik can!

Fid said...

erna

sama la dia remote juga!

Ms Lola said...

fid, harus ko videokan sessi pertanyaan 3333 kali oleh akif tu. kalah petronas pas ni tau.

beb, mak tentang gaji mak mmg berahsia dgn hubby. tp gaji die tabley rahsia dr mak, bley? sbb nanti,... aku ada sebab aku sendiri. hehe

rizza said...

hehhehehe lawak2...ko layan je..1juta kali pun tak pe..hehhehhe sok2 dah beso ko tak rase dah dia tanya byk x tu..hehhehhe

anamiraa said...

betul gaji mak mak yang punya. gaji laki mak pun mak yang punya. hahahahaha!

iyelah kata aku yang diamanahkan bayar segala bil bagai. maka wajib la lagu tu.

kalu hang kena 3333, maka aku 13332 la gitu kan? hahahahaha!!

takpe lagi 5 tahun hilang la semua tu..

Fid said...

ms lola
aku nak videokan tapi anak aku la ni camera plz!'

erna
kahkahkahkah
akif tido siang pun kurang...
mlm dia mcm nak ajak ibu bapanya ini berborak bagai...
nak ajak sama2 tgk mickey..noddy...baca buku bagai....

rizza
tu la pasai

anamiraa

ngeh2...aku nih mmg takleh nak rahsia la ngan lelaki itu....

tu la nak tunggu 5 thn nnt tp nnt ada yg 'lain' plak...hahahaa

Erna said...

kihkih..at least hang tau la kira EA etc etc..sbb hang mmg kena buat kan. aku ni nak tengok mcm mana pun tatau borang tuh..haha.. masa 1st time aku dpt statement epf ngan EA aku tu aku dah resign. So aku buat dono je la..hehe

farah225 said...

fid,
memang kena sabor banyak2.aku pon skang penat jugak melayan kerenah si haris,tambah2 time dia jeleskan adik dia.tp bak kata cik yan,skang ni jadi singa tak bertaring.dia buat per pon sabor jerla.marah2 jugak tp kena pandai psiko dia ler.

NUR said...

Bab gaji2 ni mmg wajib aku amek tau!sbb aku ala2 'Mintri Kewangan'gitu!

psl akif lak..anak aku pun kekdg wat perangai x nk tido gak.abes lampu, tv tutup,mak bapak dia t'bongkang kt ruang tamu,x larat nk layan daaaa...jap lg,brlaaa t'hegeh2 ngendeng nk tido gak.

Marisa said...

Fid,
audit jgn tak audit...

Akif.. akif... mmg aku bleh bayangkan akif tak mau tido. hakimi pun sama. tp dia penakut dok sorang2. kami sama2 masuk bilik tido tutup lampu... kalau dia buat perangai yg malampau.. babah dia senang he... umpan ngan lipas. tak pasal2... laki aku pi simpan sekor lipas nak bg dia takut. mmg dia takut lipas. pejam rapat mata terus sbb takut tgk lipas. hehehe....

Fid said...

kihkih

anak aku kan
dia tak takut apa2 pun
gelap ka lipas ka cicak ka
sikit pun dia tak takut sbb aku kata benda2 tu dia tak patut takut...aku punya prinsip mmg tak mau takutkan dia ngan apa2 kecuali Allah...buleh???

dan terhasillah anak aku yg BERANI

dl dia takut juga guruh tapi disbbkan aku kata guruh tu adalah bunyi hasil dr geseran cas2 kat udara/awan/atmosfera..makin hari dia makin berani ngan guruh kilat bagai...
buleh????

kesimpulannya buat masa la ni dia tak takut kat apa2 pun!

maka aku tutup lampu ka aku buka cerita seram...seciput pun dia tak heran..gelak kahkahkahkah lagi ada la...

rizza said...

akif sama la ngan hassan..apa pun tak takut,,gelap2 pun pi masuk bilik selamba je.....memang tak takut2 kan dia..tapikan...ade satu benda je dia takut...kat sini ade la iklan pizza "Eagle Boy"...maskot nye burung helang warna pink pakai google n pakai tie n kolar..... punca dia takut,,sebab dia terkejut....sedang2 syiok main..tetiba lak ade bunyi ketuk kat tv.... iklan tu burung tu pi ketuk tv "knok ..knok... did somebody say pizza?".. mau tak tekejut ..tetiba nunyik ketuk macam ketuk tingkap n keluar le muka eagle boy tu....... lawak ko..siap lari terkejut..terus takutr.....hehhe

Marisa said...

Nak buek cam no Fid.. mana tumpahnya kalau tudak ke nasi.. sbb maknya ni pun penakut. Masa belajar dulu aku penah pengsan sbb kawan aku baling cicak. eeeii... sampai la ni aku geli cicak. tgk pun tak boleh. ni aku tgh angin sbb pg td nampak 2 ekor cicak kat umah. aku rasa sungguh stress.. stress sgt2....
aku tgh plan nak cari ubat bunuh cicak...

Fid said...

marisa
ada spray yg cicak takut
sekali spray tahan sbln
cicak takkan lalu...
dia tak suka bau/maybe kaki dia takleh cengkam..
cap ridsect
so far jumpa kat giant...
non toksik

ko spray kat bucu2 dinding atas bawah...

Marisa said...

YA.. mmg akan ku cari spray tu. last month hubby beli yg dlm kotak tu.. bila cicak lalu.... dia terstuck kat situ. mcm ada gam kat dlm tu. dpt la bunuh 2 ekor... 1 kat atas rumah. 1 kat bawah... lepas2 tu letak... cicak buat dek jek. oo... dia dah tau taktik kot.. eeeii... mmg geli la... ni nak tulis perkataan cicak pun rasa nak termuntah... fobia betul la...