>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Wednesday, March 19, 2008

memasak dan sejarahnya

Betul ke tak pandai memasak?
ke malas?

Sejujur-jujurnya..
Aku memang tak pandai memasak...
Tapi
Aku BOLEH memasak

Aku memasak
yg mudah2 tu memang secara semulajadi boleh dimasak.
yang susah sikit/susah boleh rujuk resepi..buku resepi..online resepi..sms resepi
worst case aku memasak sambil telefon/sms pakar masakan heheheheee

Aku bukan nak kutuk orang atau nak hina keji etc ya...

cuma kadang2 naik rimas ooo...

saya tak tau masak..saya tak tau masak..
haram tak pernah try....

apa kata try..lantaklah rentung pun....

Aku memang tak pandai memasak tapi aku BOLEH memasak...
peti ais aku penuh ngan magnet sbb aku lekat penuh resepi hahahahaaaaaaa


oklah kan???

pokoknya..asasnya
kalau kita MAHU..semua jadi....

masa aku sekolah dulu
aku memang MALAS memasak
tolong mak aku kupas bawang pun aku MALAS!
Aku dok nganga ja laaa...
Tak pun aku baca buku yg tak de sangkut paut ngan memasak
Di rumah papan berdapur kayu itu..Tapi aku BOLEH memasak bila aku rajin...
Aku akan jadi rajin bila
mak aku tak dak kat rumah..pi menoreh ka pi bendang ka..pi kenduri ka...dalam pantang ka...
Tapi alau makaku ada/sihat sejahtera aku jadi MALAS..hahahaaaa
Itu sampai aku umur 12 aja la

Bila 13 tahun dok asrama...balik setahun 4 kali opss 7 kali kalau raya posa ngan raya haji raya cina tak jatuh musim cuti sekolah
kira 2 bulan je dlm setahun aku ada kat rumah/kg....
Bila aku balik tu aku sekadar tolong masak nasi, goreng ikan ngan buat nasi goreng jika rajin....
Jika malas..aku lagi suka dok lepak bawah pokok ciku/atas pokok ciku..baca buku...(pokok ciku ni best....siap bleh baring!tapi ntah ada lg ke idak aku pun tak tau)

Then bila tunggu result SPM..aku tak cuti lama sbb...aku dah kena start masuk matrikulasi b4 result keluar..
Dok kat hostel...takleh masak..kecuali curi2 masak dlm rice cooker..tu pun org punya

Cuma yes..aku...aku mmg suka tgk org memasak..suka tgk rancangan masakan..suka majalah masakan...tapi masa tu aku malas dan aku tak de RM pun nak beli barang

And then ...
Aku dok hitorigurashi (dok sesorang) kat tanah asing tu
tiba2 je aku Boleh masak..rajin masak...bantai masak..hentam masak

Maka hari demi hari aku cubalah apa yang patut....

nasi putih..nasi ayam..nasi minyak...nasi goreng bagai..
lauk pauk bagai2..

mi goreng..laksa bagai2....pasta yada2

tok guru aku masa tu...kang(aku punya naluri.rasa hati) ngan yesss internet laaaaaa

Utk japanese food my Kawasaki Sensei/Kawasaki Hakasei....Prof.Dr Kawasaki yang ajar...Bila time nomikai ka..small gathering ka....

Lepas tu aku bantai masak melalui apa aku pernah tgk...

bahan2 masakan pun tak kenal..harapkan bila beli ada tulis je laaaaa
kalau yaoya-san (kedai sayur) pelekat salah..salah le hahahaaaa

Lepas tu aku graduated..Balik Malaysia...Bernikah..
Baru...aku mula MINAT memasak walaupun tak pandai memasak....
1. sbb ada tukang mkn
2. sbb ada tukang kritik
3. sbb ada tukang beli bahan

kira motivasilah kan....

Lepas tu tahun ni aku baru mula belajar baking...
hahahaa
kepada cikgu2 aku...terima kasih naa..
walaupun aku agak lembab dalam bidang ni tolonglah tunjuk ajar naaa....

kalau tiba2 sms tanya nama bhn2 baking ka...tanya nak bakar lagu mana ka...korang layan je la kalau korang sudi ya...thank u!

motivasi juga tu ada cikgu2 sudi melayan karenah hahaaaa

Masa aku form 1-3 dulu aku tak ambik ekonomi rumahtangga masa belajar KH..aku ambik kemahiran manipulatif....belajar tukaq paip bagai tu (bagus gak masa aku dok jepun bleh juga aku praktik-save Yen)

[Ishh sebut matapelajaran KH..teringat muka lelaki tu
dia tak sama kelas ngan aku tapi dia same KH's teacher ngan aku..selalu lps kelas dia sure kelas aku or lps kelas aku .kelas dia akan belajar KH..with same teacher...
so mmg tiap kali pergi bengkel KH sure akan bertembung ngan dia..(umoq 13-15 tu)
Patut la dr semuda tu lg tiap kali terserempak ngan dia berdebar2 je aku..rupanya 'mirai no danna'(future hubby daa)
Bangang pi sekolah cari laki!!!!
Dah jodoh kann...]

Ok balik bab memasak
Aku masih ingat masa kelas amali memasak...walaupun kemahiran manipulatif ttp ada amali memasak telur rebus lalu dijadikan sandwich! hahahaaaaaa
Aku masak telur rebus tak cukup masak...80% kot tahap masak dia...
Lantas aku dah MALAS nak tunggu aku kopek...hahhaaaaa
maka inti sandwich aku buat tu lembik laaaa
kihkihkih
Tapi sandwich pertama aku tuh...telan je laaaaa

Bestnya memasak...
Biar tak pandai tergagap2 pun asalkan aku suka hahaaa

tak sabarnya nak cuti esok nak masak...kihkihkihkihkih...

Hilang tension2 bila memasak nih!

3 comments:

sitilina said...

saya malas masak. tp skg kene masak sbb much much better than makan luar. tp malas. best gell kalo dpt offer mkn luar sekali skala tuh. haha.

anamiraa said...

yep. alangkah besarnya perbezaan antara TAK TAU dengan TAK NAK. Kalau nak ikut satu benda pun tak tau la kan.. antara hang nak buat atau tak je.

aku pun heran ngape ada orang cakap tak reti masak. apa masalahnya? resipe kan ada ikut aje la. bukan hang nak masak untuk 5 star hotel pun. sedap tak sedap belakang kira la beb. tapi how tak sedap it can turn out pun? paling worst pun hangus. yang lain tu semua boleh kowtim maaa...

Marisa said...

aku suka dgn semangat hang Fid... tak reti kite belajar..
tp aku benci kat sini ada org mcm pandai sgt. aku tak tau.. aku tanya.... then condemn plak. aku tanya dia pasal ulam2 kampung.... ada ka dia kata.... eeii.. tu pun tak tau... kang aku pi laser ckp kang kecik ati laks. ye la.. aku tak pandai bab2 ulam tp sebodoh2 aku masuk U gak. yg hang tu.... sbb terlebih pandai la tu pasai SPM pun tak pas.. eeeiii. gheram aku. ishh... tetiba jek aku lepas geram kat blog fid.... ngehngeh....