>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Friday, March 14, 2008

selamat ke tak?

Aku kan tak leh nak terima la kenyataan yang kat Malaysia ni memang tak selamat!

Aku selalu dok compare ngan kisah2 silam aku dok kat Jepun dulu(jepun aja la..itu pun sbb study sana...kalau harap duit sendiri tak de punya nak sampai....)

Aku bleh jalan2 kat tgh2 Tokyo, shinjuku..harajuku bagai....sampai la densya(train) terakhir (selalunya dlm 12am laa) tanpa rasa risau..
Bleh berjalan dari tsunashima eki gi umah kawan aku seorang diri...20 minit berjalan tuh tanpa takut....
Bleh pepagi buta pukul 430am kuar umah pun rilek je

kira jarak dr opis aku ngan taska anak aku tu mmg kalau aku ka jepun aku bleh ulang alik 14X sehari tapi....sekali pun aku tak pernah menapak pergi sana..
sbb apa?
aku rasa blom aku sempat sampai dah kena lenyek dek trailer bagai hahahaaaa
jalan sibuk yang amat..tak ada lorong pejalan kaki..
Kalau ada pun silap ari bln ada penyangak plak tahan..mmmm

lagi kes kehilangan kanak2...gerun aku!
Ya Allah perliharalah anak2 kami...

4 comments:

mektwain said...

kat us tak berapa selamat gak, saya sentiasa bawak pepper spray dlm poket seluar atau jaket. dlm tak selamat tu, selalu gak jalan kaki balik sorang2 tgh2 malam, sebab malas nak tunggu escort shuttle (kat sana mmg sediakan escort shuttle free from tgh malam sampai besok pagi). tp dlm jalan2 tu pegang jela pepper spray tu dlm keadaan sedia...kot2 kena gunakan terus spraayyyyy...haha.
tapi alhamdulillah tak pernah gunakan utk defend diri. gunakan utk testing2 adala.
ps: selalu gak kena ekor dgn org2 homeless, mintak duit...eee...takut!! line paling best utk mengelak drp kena bagi duit ialah dgn mengatakan kpd si homelss, "i spoke no england". hahaha..adui, nasib tak kena hantuk.

Fid said...

mek
kihkih

tp tak2 selamat kat luar tu berani plak kita nih...

ish ish..

aisyaimya said...

akak dulu pun masa belajaq kat UK mcm hang juga fid... jln sorang2 tak dak takut apa, tak kira malam siang... org pun buat tak tahu je, balik m'sia jd culture shock pula, jd penakut(takut dgn hantu kepala hitam dan takut org mengumpat)

Erna said...

aku takdak pengalaman study obersea.. hehe..so aku sentiasa dlm ketakutan berjalan dlm negara sendiri! ahaks! bila ada peluang jalan obersea aku tetap kepit jugak.. sbb dah terbiasa kot..