>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Monday, June 9, 2008

Bila susukan anak yang dah lebih dari 2 tahun....


Anak minum susu apa?

Satu soalan yang aku tak suka.tak suka ditanya dan tak suka menjawab.
Anehkan.
Apa susahnya. Jawab sajalah.

minum susu ibu

Hah????Berapa tahun ni?

Bulan 9 ni 3 tahun…

Minum susu badan lagi?

Ya…

Bolehkah minum susu badan sampai besar macam ni?

Boleh…

Mana awak tahu?

Saya baca kat internet.

Alaaaa benda kat internet tu bukannya semua betul
Orang-orang tua kata tak boleh bagi anak minum susu kita lama-lama.Tak elok.

Kenapa tak elok?

Minum darah!Nanti tak cerdik!

Ada kajian?

Tak ada la…tapi orang-orang tua kata kita kena ikut…

Kenapa kena ikut?

Bila orang tua buat pantang larang tu mesti ada sebab…

Sebab apa?

Ala ikut aja…mereka lebih berpengalaman.lebih awal makan garamlah kata kan…

Saya tak percaya. Dan saya ada sumber tersendiri. Jadi saya tak kisah apa orang-orang tua kata tentang extended breastfeeding ni.

Tak eloklah macam tu….

Alaaa…pantang larang orang dulu-dulu pun bukannya semua betul kan..sama la juga macam pandangan awak apa tertulis kat internet tak semuanya betul..betul tak?


Anda bagaimana?


Aku memang masih breastfeed anak aku.


Tak kisahlah apa jua comment orang sekeliling.


hukum berkaitan


11 comments:

mama ryan said...

sy pun target nak bf smp 2thn, insya allah..

n kalau boleh nak lebih dr tu.. biar dia yg bhenti sdiri.. tp bila ade lak yg comment x elok bf lebih 2thn, sy dah jadi teragak2...

"i think susu ibu elok smpi 2thn sahaja. kalau lebih dr tu, tak elok lama2 boleh effect kat otak.

dlm quran pun dah ckp kan smpi 2thn sahaja. apa yg telah digariskan di Quran adalah yg terbaik."

http://haloscan.com/comments/babyryan/5533554621103720966/#122835

Fid said...

mama ryan
tiada halangan kalau nak susukan anak more than 2 tahun...

boleh..

kalau sudi bacalah kat sini

http://fidsweetstory.blogspot.com/search/label/Hukum

anamiraa said...

kenapa kalau orang makan garam lebih dulu kita selalu ingat orang itu akan sentiasa betul?

berpengalaman mungkin iye, tapinya tak semestinya sentiasa betul.

aku rasa kita kena pandai draw the line.

yang penting, kalau boleh elakkan konflik. aku pun tak suka ada konflik remeh temeh dengan orang.

kalau aku tak setuju, samada aku senyap, atau aku blah. hahahaha.. yang penting.. lantak hang la labuu...!

Fid said...

anamiraa
tu la pasai

aku tak suka layan
tapi depa 'minat' sungguh ngan aku hahahahaaa

ealyie said...

dulu fid byk sgt tak mandi munge..tu sbb ramai yg 'tertarikk'..;)

Fid said...

ealyie
ohh tidakkkk

Ms Lola said...

fid,
aku takdak nak kata apa. aku mmg benci/tak suka/anti org yg ikut pantang larang/petua org2 tua tanpa mengkaji dulu.

serious, beb. aku tak paham. dgn sumber ilmu yg ada kat ujung jari ni pun kita masih nak rely kat pantang larang zaman tok nenek ke?

sis ana,
org yg makan garam dulu tu sakit! sbb mak pak dia dah bg makan garam awal2 sejak lepas lahir!! hahahahahahahah. mak melalut la ni kan...

BULLSHIT!

sitilina said...

bagi minum susu ibu minum darah.

bagi anak kecik makan cikedis bon-bon xpa. muahahahhaha.

Marisa said...

lawak rasanya... fid ni ramai sungguh 'peminat' kan? ada2 je org yg dtg kat dia bg mcm2 komen..... kalau deme tak mo nyusukan anak sudah ler... biarkan la mereka yg ingin breastfeed lama. naper la sibuk nak halang2? bukan ada kena mengena pun.. konpius... konpius..

mamadanish said...

I wish i boleh breastfeed anak more than 2 years..

InsyaALLAh..tapi stil bergantung pada-NYA..

Harap2 ok la semuanya...ni tgh kuat berdoa la ni..

Saya rasa Quran ckp..sekurang2nya 2 thn..takder pulak ckp 2 thn kena stop.."sekurang2nya"..if boleh lebih ataupun takat pertengahan kira ok la..

Atleast bukan sekurang2nya..:)

kuireena said...

weh..
kalau cakap orang tua2 tu semuanya betul, dah ramai dah orang yang aku kenal, termasuk la aku, kudung jari sebab selalu tunjuk2 kat pelangi (orang2 tua kan selalu ckp jgn tunjuk pelangi, nanti jari kudung..heh)