>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Wednesday, June 11, 2008

Pergi kerja dengan basikal

Bila fikir-fikir macam relevan...Tapi bila teringatkan akif rasa tak logik la pula

Takkan pagi-pagi nak bawa akif naik basikal.kesian dia.

Seat kanak-kanak yang kita pasang kat basikal tu hanya boleh bersandar je tak boleh nak baring ..Sure terlintuk-lintuk akif mengantuk.
kesiannyaaaa..

tak sanggup...

Lainlah kalau jarak rumah ngan taska 200m..hahhaa

Ini kalau kayuh basikal mahu 15-20 minit juga nih

Tetapi, andai kata kerajaan sanggup invest sikit duit buat lorong pejalan kaki dan basikal aku rasa aku rela.

Siapa pernah gi jepun mesti tau keadaan macam mana ibu-ibu bawa anak naik basikal..Alahai cutenya....

Tapikan kalau jarak rumah aku ngan opis aku nih jalan kaki pun boleh hahaaaaa
Kalau aku kat jepun la.....
Ingat lagi rumah kawan aku dulu
ngan eki(station keretapi) jalan kaki ambik masa 40-50minit. Kami berjalan tak penat pun.Sebulan aku numpang rumah dia sebab aku buat baito(part time job) kat tempat tak jauh ngan rumah dia

Lepas tu aku siap bleh jalan kaki 30minit tu bawa beras 10kg...hahahaa...ni kalau aku gi shopping beras dan ayam halal
ayam dalam 5-6kg masuk dalam beg galas kat belakang..beras 10kg 'dukung'.

Lepas tu bleh kayuh basikal sejam lebih gi beli barang murah hahhaaaaaaaa
caya lah.....

cerita lama

6 comments:

kuireena said...

Fid, kat jepun kalau jalan kaki 30 minit pun ketiak tak berpeluh. Kalau kat sini, mmg legam la kita semua..hehehe

BTW, masa aku muda2 dulu,(sek men la), aku penah jalan kaki dari town sampai rumah aku, adalah dalam 15 km kut. Tp petang la time tu, so tak panas sgt. Skrg ni, even kedai depan rumah yg tak sampai 5 minit tu pun aku nak naik keta gak..pemalas sungguh..hehe

Fid said...

kuireema
jgn lupa....jepun ada summer weh
time summer bkn takat peluh ketiak atau hitam legam ...terbakar pun bleh rasa hahahaa

tapi org pakat jaan rileks jerk...

alah bisa tegar biasa...

ealyie said...

kalo jadik la kan fid plan nek basikal tu, bukan takat2 ribu2 kalori terbakar hari2, mesti cecah juta2 punya kan.. konpem berat ideal tercapai.;)

Erna said...

eh, lebih kurang plak plan yg aku cerita kat blog dengan hang ni fid :P
btw, hari tu masa kat Nihon, kami suka amatla tengok orang bawak anak dalam bakul basikal tuh!! Abang aku siap tanya Nor lagi, and kami kira2 budget nak beli hang tau! hahahaha..sebab kat sini mana nak dapat bakul2 yang bleh bawak anak naik basikal macam tuh! Suka sangat.. tapi tu la.. depa siap semua pavement untuk pejalan kaki/pengguna basikal.
Kalau kat Msia, alamat kena sodok ngan keta/lori/bas laaaa!!! eeeiii naudzubillah! public infrastructure hampeh!!!suxxx!

Fid said...

ealyie
harus terbakar lemak2 tepu!!

erna
ya ka..sat aku terjah

rizza said...

fid..memang aku berkenan ngan basikal n kid carrier (kat seat belakang basikal tu).. selalu aku nampak org bawak anak2 naik basikal (masa kat canada la..sana landai je..) ingat nak beli kat sini..tengok2..tempat nye bukit bukau...sorry le nak beli..jenuh lak aku mengayuh basikal kang..silap2 tergolek lak dua beranak...heheh