>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Wednesday, June 4, 2008

corneal dystrophy

Cerita mata aku...Mende alah ni le....
Mata aku ni kalau le aku tak pakai cermin mata special nih akan jadi berair bengkak..macam orang nangis..Kalau aku gi GP sah2 derang akan diagnos as conjunctivitis....so akan dapat MC 2-3 hari...Tapi seksa oo bila mata jadi gitu..aku memang sedaya upaya akan pastikan mata aku tak akan pedih/bengkak/berair...

so caranya


  • aku kena cukup tidur
  • aku takleh paksa mata aku perhatikan sesuatu...aku kan tgk monitor PC macam nak masuk dalam monitor ramai org tegur tapi apa depa tau..mmg aku bagaikan nak masuk dalam monitor sampai jarak 3 inchi ja dr monitor..memang nampak macam aneh tapi good untuk aku....orang tak rasa orang tak tahu susah senang aku...
  • aku takleh sangat nak berjemur panas.
  • aku kena pakai cermin mata...cermin mata aku bukan ada power sgt pun....

sooo enjoy..artikel2...di bawah ya

Corneal dystrophy: A condition in which one or more parts of the cornea lose their normal clarity due to a buildup of cloudy material. There are over 20 corneal dystrophies that affect all parts of the cornea.

These diseases share many traits:
They are usually inherited. They affect the right and left eyes equally. They are not caused by outside factors, such as injury or diet. Most progress gradually. Most usually begin in one of the five corneal layers and may later spread to nearby layers. Most do not affect other parts of the body, nor are they related to diseases affecting other parts of the eye or body. Most can occur in otherwise totally healthy people. Corneal dystrophies affect vision in widely differing ways. Some cause severe visual impairment, while a few cause no vision problems and are discovered during a routine eye examination. Other dystrophies may cause repeated episodes of pain without leading to permanent loss of vision.

3 comments:

mamadanish said...

Fid..
Jom kita buat laser mata nak??
I ni..pun pakai spec jugak..tapi skang pakai contact lense..

Tapi spec dah berkali patah..anak kesayangan yang patahkan..or rosakkan..hehehe

Tapi laser mahal giler..rm6k

Erna said...

alahai fid..kesian hang! aku pernah patah rimless..sudahnya tu yang aku pakai plestik frame jerrkk. Tak dapek nak bergaya2 ngan rimless dah.. huhuh

Aku pun mcm nak jer laser tapi woooo!!!! pengsan poket!

Fid said...

adik2
mata akak ni takleh dilaserkan...

tukar je kornea baru
uwaaaaaaaaaaaaaa

kalau org lain patahkan bleh lagi terima kenyataan tau

ni sendiri2 nih!

adeiiiiii