>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Sunday, June 22, 2008

harga barang banyak yang dah naik

Salam

Note: Aku taip ni on Ahad 22 so aku akan adjust date jadi ahad 22 june lah ya
Internet kat rumah aku problemo la pula

Malam tadiaku pergi pasar malam.

Kan aku dah kata..SURE harga barangan lain yang tak ada sangkut paut secara terus dengan petrol akan naik harga

1. keropok ikan tamban tu
Dulu 1 pack RM4, 3 packs RM10, tapi semalam 1 pack RM5!
RM10 dapat 2packs je la.

Dialog:
Keropok ni sebungkus berapa?
lima ringgit kak.
Hah?Dah naik harga..Ishh korang ni..seringgit pula tuh.
(si peniaga tersengeh)

2. apple, green apple
Sebelum ni RM5 for 11 pieces
But yesterday RM5 for 10 pieces only..rugi sebiji...

Uncle, ini berapa ringgit ..
RM5 saja...
Berapa biji?
10 biji..
Aiyaa..last week 11 biji ooo...
Halege minyak suda naik looo..
Aiya uncle ini apple siram minyak ka?
Tak loo...tapi kasi angkut guna lori pakai minyak....
Itu macam tak boleh kila la uncle...Saya datang sini pun naik keleta pakai minyak ooo....saya beli RM10 kasi 2 biji extra laaa..
1 biji extra la..
ok la sebiji pun sebiji la....next week i datang lagi ya mau 3 biji extra!
aiyaaaaaaa

Seee!PM5 tau ka semua ni??
Itu belum lagi aku rayau area jual makanan seperti laksa, mee etc....

Dan satu lagi...
Adakah peniaga ini cuba menipu????

aku beli, bawang besar, kentang dan cili kering rm1..

OK ini sahaja.Berapa ya
enam ringgit empat posen...

Aku kan jenis ala-ala particular tak menetukan...sebab tadi aku tengok dia tulis kat plastik pembungkus harga setiap barangan aku beli tu dari congakkan aku it's only RM5.40..
Kat depan-depan tu juga aku 'punggah' balik bungkusan barangan aku beli.
Aku kira kuat-kuat..

2.10, 2.30,1...5.40...Chik ni RM5.40 aja laaaa..Kenapa saya kena bayar RM6.40 ni?
Erkk..ye ke?

Dia ambik balik, dia kira...
Ahaaa..RM5.40..sorry ya kak..(ekau patut panggil aku anak)

Ehem..pak cik..ni salah kira ke memang sengaja salah...
Betul kak tersalah kira..
Ok OK..hati-hati ya mengira..kalau salah kira dah jadi menipu..menipu berdosa.kita meniaga kena sentiasa jujur ya....
baik baik....
Nasib baik saya perasan..kalau saya tak perasan ni saya balik rumah baru perasan mahu saya tak halalkan rm1 tu..hati hati ya....
ya yaaa...

Tak kisah la apa peniaga tu nak rasa...Serius aku sound direct tapi masa tu tak ada orang tak de la aku memalukan dia...

Then aku pergi kat gerai jual air plak..Masih RM1 se-cup
Tapi harga yang dipamirkan macam tak clear...

Kak ni harga air ni tulis dan tampal biar jelas ya.Jangan mengelirukan pembeli....Ni singgit ke singgit 2 posen ni?
singgit...ohh baik baik...

Aku memang kepoci ya tapi aku rasa aku kena buat pemantauan macam tu...
hahahaaaa


7 comments:

mama ryan said...

alamak... dah la sy nie pesen lembab mengira dlm kepala otak.. lain kali nak shopping kat pasar mlm harus ada calculator nie..

gasak la org nak perli ke ape, janji duit x lesap gitu je...

Marisa said...

fid... sungguh aku serabut pikirkan harga brg naik dgn gaji yg tak naik2 ni.
jumaat lepas aku makan kat 1 restoran ni lunch hour.

Aku mkn nasi+ikan merah+telur dadar+terung, tiada air = RM4

kwn aku mkn nasi+ikan merah+telur goreng+ulam2+air limau ais= RM3.70

apesal yek harga mknn aku lg mahal walhal aku tak minum pun. mentang2 badan aku besar nampak mcm aku mkn byk. bengong sungguh. mmg kwn aku tu badan dia separuh dr aku.

aku dah nak ckp dah.. tp mulut ni bagai digam. tak tertanya.

lepas ni aku nak ambik mknn exactly sama.. aku nak tgk berapa akak tu nak charge aku lak

Erna said...

woo...aku respek hang! kalau ramai pembeli mcm hang sure penjual tak berani nak menipu..
Dapat mcm laki aku, semua dia aci main bayo jer ahaks! Tapi kalau dia kasik duit tu, salah baki ke mmg immediately dia tahu..aku kadang kagom gak ala2 calculator lak laki aku nih.. tapi part tu je la. Part kira semua balik satu2 tu dia tak buat pung.. plak tu kat sini lagi hampeh..semua takdak pamer harga! memang salah le!!

kuireena said...

Fid, ko memang sesuai keja kat KHDN, bia bagi takut sket kat semua peniaga2 ni. Aku kalau kat pasar malam mmg kena thorough, sbb mmg ada yang kaki penipu. Penah sekali aku beli buah longgok dalam bakul tu, 2,3 biji je yg elok, yg lain suma dah buruk. Tapi masa beli tu tak nampak la sebab dia dah sorok kat bawah, yg cantik letak atas. So skrg kalau aku beli, mesti cek setiap satu buah yg akan aku beli, mana yg tak bagus aku tukar

Fid said...

mama ryan
kira slow slow

marisa
ohh biasa le tu
kalau aku..aku tanya je terus...

erna
hahahahaaaa
nak buat macam mn aku mmg jenis gini..huhuhu
btw..kalau perasan ada kat pasar mlm/tani penjual laksa...'laksa utara'
aku mmg tak beli dah!pernah hampir kena tipu tapi sib baik aku cepat perasan

kuireena
nak minta mcm mn erk kerja itu?hahhaaaaaa
kalu minta jd spy je ok?

korang kalu beli buah WAJIB korang belek sebiji2....
aku hatta pisang pun aku belek sebiji2...:P

Erna said...

haha..aku pun mcm tu beb.. buah ka sayur ka..semua aku belek.. sampai naik juling mata aku..gasak lerr! ihiks! tapi tu la, pasar laki aku pi selalunya..so aku asik kompelin ja dia tak pilih..main tunjuk ja itu ini.. hehe.. tapi nak buat camna..bukan aku saja menceceh..at least next time dia tak nak dengar bebelan bini dia, harus la dia pilih elok2 kan kat pasor tuh! huhuhu

its me said...

ha`ha menarik giler baca.. ko memang selamba fid.. respek kat u