>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Tuesday, June 3, 2008

Blog oh blog-->tiba-tiba cendawan

Aku dah delete all the posts in mysweetstory.wordpress.com
Yang tinggal hanya message menyatakan aku dah tukar/pindah blog ke SINI

Kenapa aku tiba-tiba bertukar/berpindah?
Seperti mana aku dah bagi tau sebelum ini. Tak daya aku nak menahan sabar dek kelembababn nak buka wordpress.
Ke aku je rasa gitu.
Lagi pun free version wordpress takleh aku nak buat banyak benda....

Le ni ahli politik pun pakat ada blog nooo...Sebelum PRU12 boleh kira ngan jari tapi sekarang ni..bagaikan cendawan tumbuh selepas hujan...heheheheeee...

Opssss...cerita bab cendawan..
Korang pernah tengok cendawan?
Sure pernah...

cendawan liar kat kampung-kampung pernah tengok?

Aku nikan asal usul kampung maka...aku memang dah biasa le sesangat pi kutip cendawan dan 'kulat'.

cendawan ni orang kampung aku panggil 'cendawan tahun'(read:ta-un)....Sedap sangat....Kalau buat sup air pun memang dah cukup menyelerakan....
Tapi cendawan tahun ni susah ooo nak dapat....

Kutip kulat.(sejenis cendawan juga tapi orang kampung aku panggil kulat)
Ni cendawan yang tumbuh kat batang-batang kayu getah yang tumbang.....

'Kulat' ni masak lemak sodap..goreng pun sedap jugok!
(Ishh kulat/kulart ni nickname classmate aku masa sekolah dulu...teringat plak dia)

Masa aku belajar dulu aku suka le sangat 'shitake'..'enoki' etc yang mana sejenis 'kulat' la juga....

Le ni aku suka beli cendaan tiram....
Nak cari sendiri cendawan dalam hutan....Tak daya dah weiiii
hahhaaaaa

macam tua benar....

Selalunya kitaorang kutip 'kulat' sambil-sambil cari kayu api..
See betapa kampungnya asalku..siap guna kayu api tuh....

Masa aku form4 kot baru rumah aku ada dapur gas...hehehe

Jadi...sila ambil perhatian aku memang masih pandai lagi memasak dengan dapur kayu..Masak nasi pun aku pandai!(masak nasi ngan dapur kayu tak mudah oo..kita kena tau bila kita nak kena tarik/buang kayu tinggal bara...bila nak kena angkat periuk agar nasi tak hangus...Tapi nasi masak ngan dapur kayu ni sodap....)

Ishh teringat pula kemeriahan mencari kayu api..Ala bukan cari dalam hutan pun..cari dalam kebun getah jerk....

Natsukashi naaa

6 comments:

mamaaina said...

Fid,
melilih air liur aku ko sebut pasal cendawan nie...aku pun suka bangat..kalo balik rumah tok zaman dulu2 kecik selalu makan..la nie...memang susah nak dapat.

Fid said...

mamaaina

hahahaaaa

mmg tujuan asal pun!

pinkytoe said...

eh aku suka itu cendawan kat pokok getah. masak lemak kuning rencah ikan bilis..perrrgghh mantap...ini kekadag ikut musim kalu aku g pasar tani ada jual fid.
FYI aku pon penah kutip cendawan ngan mak aku. Aku pun tak caya je camna minah kota cam aku ni (eececece..) buleh g kutip cendaawan.

Ms Lola said...

fid,
camne ko pindahkan blog. adakah ko copy balik sume entry? sila beri tunjuk ajar, ya?

oh yes, pinkytoe, mak pun sgt kecuq dgn cendawan kecik2 tu masak lomak. *slurrp* (poser mak ni)

anamiraa said...

ish apa kes cendawan ni? mak tak gemor laa..

ala2 allergic ngan veges ni..heheheh.. i'm a chicken lover bebeh!

Fid said...

pinkytoe
tak cayanya aku minah kotaraya macam ko gi kutip cendawan...

ms.lola
nak pindah dr wordpress ke blogger..tak dak cara lain melainkan copy paste semua..

aku ada jumpa satu program cara nak move tapi amatlah remeh..
lantas kusuarakan isi hatiku kepada lelaki pujaan kalbu..dia rela nak jadi tukang pindahkan..so dia la yang memindahkan blog aku dgn cara copy paste,,,hohohoho...

hang nak pindah blog apa?

anamiraa
haa..makanlah ayam banyak2..kihkihkih