>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Wednesday, June 25, 2008

kalau mencuba nampaklah jalan

It's not a big deal...But for me it's a NEW experience.

Al kisah aku kena buat measurement(hal kerja la) with the manual setting/setup/control.
Penat memang penat..Macam orang kena denda ketuk ketampi but I love it! Hahahahaa...

Taking the data macam best..Tapi adusss memikirkan nak compile..terbeliak-beliak le biji mata.

Macam mana pun aku tetap rasa di situ bukan tempatku..Pencarian harus kuteruskan.
Penghijrahan satu permulaan. Saatnya pasti tiba. Antara cepat dan lambat aja la...

Ehemm
Tadi masa aku dok kupas bawang putih(buat stok supaya kerja masak memasak aku pagi buta ngan sesudah maghrib jadi cepat) aku teringat zaman aku belajar dulu.

Salah satunya..Macam mana my prof. Dr kawasaki dok pujuk aku suruh aku buat master.
Dia suruh aku sambung kat Japan juga..Aku jawap.."iya desu..mo kaeritai no..."(tak mo nak balik)
"sonna ni nihon ga kirai desuka?"(hang benci sungguh jepun ni no)
"Iyee..kirai janai no.."(dah eh bukan benci)
"de?"(abih tu?)
"Mo iidesu..nihon ni sumitakunai no...iya desu.."(tak mo ..tak mo dok jepun..tak suka tak suka...)
"Jyaa...Hawaii ha dodesuka?"(Kalau hawaii?)
"Hawaii????"
"California ha dou?"
"Hah???..Sensei nande sonna ni ....(sensei ni awat beriya sangat)
"you are a good student..excellent..brilliant!"
"honntodesukaaaaaa" (ye keeeeee???) "sorette..honne?tatemae?"
"hontoudesuyo...dakaraaa...." (betul..sebab tu...)
"iyaaa..insei nante ikanai..." (tak mo tak mo wat master..)

The main reason masa tu aku tolak buat master is aku terlalu homesick....Aku dah tak boleh nak dok lama2 kat overseas dah..Aku rindukan Malaysia...

Satu lagi...aku admire sungguh belajar kat malaysian Univ..Hahahahha(sifat manusia tak pernah nak cukup!)

so apa conclusion 'flash back' aku sambil kopek bawang putih???
Conclusionnya...Aku ..Kalau disuruh pi overseas untuk sambung belajar maybe aku dah tak mampu kalau hubby ngan anak aku tak ikut..hahahhahahaha
(ada ka conclusion macam ni??)

WATASHINO HONTOU NO IRU TOKORO WA DOKO DARO?moshikashite daidokoro no kana????hahahahahahh

8 comments:

anamiraa said...

ada.. ada..

bawak aje laki dan anak hang. mesti lagi syok!

selamat mencuba dan selamat berjaya!

Marisa said...

go...fid go..go!!!!!!!

Erna said...

you can do it bebeh!
hang hangkut je semua pi sana.. baru meriah.

rizza said...

fid..memang ade kes gitu...

apa2 pun ko cuba la...dan bawak je laki n anak ko...no worry le...

kuireena said...

Go go fid!
Tapi kalau nak sedap, baik ko pegi under employer's scholarship. Boleh dpt spousal & child support. Kalau pi under non-employee sponsors mcm Mara ke, Erasmus Mundus ke Fullbright ke, mmg pening pike camna nak support family kat sana, nak2 lagi ada anak ni..

Aku dah fikir2, if aku nak continue PhD, baik aku bond dgn Uni je. Senang takyah pike banyak pasal duit..

anamiraa said...

kui,
kalau company chaplang takdak employer's sponsorship scheme ni kira takdak pilihan la selain mara gitu?

masyaallah hang nak buat phd ke? mati2 aku ingat master. ish tabik sikit 'toing toing toing'...

rizza said...

fid.. kalau ko stg sini..queensland atau Western Australia.. dan jika pengajian ko ditanggung oleh kerajaan.... anak ko leh sekolah free...tak silap aku le.....masuk sekolah yuran tak yah bayar...QLD & WA je... yg ditanggung oleh kerajaan (KPT rasenya)

good luck!!

Fid said...

kuireena
mustahil company aku akan hantar aku gi belajar..trainning pun kedekut

rizza
aku bkn kerja kerajaan...so amatlah tak de faedah utk aku hahaha

sbb tu aku kena target jd house wife.kahkahkah