>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Thursday, July 3, 2008

Fid and Taska

taska..

This is my personal opinion.

1. Why I can’t accept Babysitter
Aku ada kenal seseorang yang menjawat jawataan “babysitter”/kerja mengasuh/menjaga anak orang ketika parents kanak-kanak tersebut bekerja.
I can’t tolerate with her style of handling the kids.
Dia boleh tinggalkan the kids kat rumah dan dia pergi jemput anak dia kat sekolah, pergi klinik, pergi kedai.
Bayangkan if anything happen. Fire ka…Budak bergaduh ka..Whatever…Ajal maut siapa duga kan?
Lucky dia tak pernah ‘terkena’ lagi benda-benda itu.
I understand.I can’t assume all the babysitters are like that.But, plus minus sure ada juga.(Since aku ada 3-4 contoh yang aku tengok)
Kesimpulan, aku tak boleh percaya pengasuh persendirian.
They LOVE my money more than everything!
Lepas tu ambik cuti emergency semedang .ohh tidak

Namun, aku pasti masih ramai babysitter yang kerja ikhlas lillahhitaala.
Kalau dapat babysitter yang sayangkan budak amatlah bertuah si anak dan ibu bapa.

2. Why I don’t want maid.
The main reason is, I don’t heve that much money to ‘hire’ them. I can’t effort it.
I don’t like Indonesian maid in my house (from my previous experience…..)
I don’t want stranger in my house.
Bab maid ni aku tak mau cakap banyak heheheee…

So aku straight forward mencari taska.
Dealing with taska ni aku macam dealing bisnes la.
Aku bayar dan aku dapat service yang aku nak.
Aku tak kisah to pay more andai kata apa yang aku nak aku dapat.
Aku tak nak ada orang cuba ‘nasihat’kan aku suruh ikut cara depa bela anak depa..cara depa bagi anak depa makan etc

Setakat ni, taska masih pilihan aku.
Maybe juga sebab dari anak aku kecil lagi dah kat situ, so mereka pun dah arif tentang tabiat dia. Apa dia suka apa dia benci..apa dia alergi etc.

Dan aku normally will tell the carers apa yang anak aku suka dan benci juga. Hehehe..(see how this mummy is ‘selling’ her son’s reputation…)

Aku tak nafikan bukan semua taska itu bagus,Ada yang hampagas! Jangan tak tau.
Aku dengar cerita ni dari carers anak aku. So kawan-kawan area Shah Alam sapa2 nak hantar anak ke taska sila sms ke email aku ya nanti aku minta carers taska anak aku risik…
Hahahahaaaa


Tapi itulah taska OK, carers OK, owner OK…Parents budak-budak bukan 100% ok.So ana terlayan boleh la layan yang tak terlayan buat derk aja. Sama je la kat mana pun.Hehehehehee

Cadangan aku untuk mereka yang cari taska
1. Dekat dengan office atau tempat kerja – Jangan la office utara, rumah selatan taska timur.Susah nak hantar anak.
2. Owner-Kalau boleh pilihlah yang Islam.
3. Pengasuh warga Malaysia beragama Islam
4. Bayaran bulanan dan pendaftaran yang berpatutan
5. Bersih
6. Kemas
7. Selamat-mempunyai cirri-ciri keselamatan. Masa pergi tengok tu kalau Nampak benda pelik-pelik Tanya..awat lagu tu awat lagu ni.TANYA.
8. Tanya berapa bilangan baby/toddler/transit
9. Tengok keadaan budak-budak .Kalau tengok selekeh.Comot.berselut tu better takyah hantar anak kat sana.
10. Tengok dan Tanya jadual depa.Ada class ka..Makan, mandi,tidur ada schedule tak
11. Tanyakan tentang menu makan.(agi anak yang dah makan-toddler)
12. Tanya tentang terima ke tau EBM (bagi yang nak fully breastfeed anak)
13. Tanya cara mereka uruskan EBM(bagi yang nak breastfeed anak)
14. Tanya, kalau anak sakit macam mana, depa terima ka kita kena cuti ka.
15. Tanya tentang cuti taska
16. Tanya tentang waktu operasi
17. Tanya tentang overtime charges and any hidden chargers.
18. Melawat bilik baby, bilik toddler, bilik makan, bilik main, bilik solat, bilik air dan dapur taska.
19. Perhatikan segala peralatan depa.
20. Kalau sanggup curi-curi check habuk kat lantai kat tingkap etc._sah aku cerewet.
21. Bawa baby pergi tengok Taska
22. pandai-pandailah test carers heheheheeee

Itu je terlintas sekarang heheheee

Lagi satu kalau nak masak sendiri untuk anak.Bagi tau awal-awal niat anda.
Lepas tu senaraikan segala do and don’t anda.
Habaq clear2 naa…


Sekian bebelan saya pada hari ini

2 comments:

NeroEcha said...

Fid thanks for the tips..aku mmg blur kalau psl nak pilih nursery..aku dah register kat tpt keje aku..tapi tu le kena tunggu le pulak...thanks beb

Marisa said...

aku pernah terkena Fid. Masa tu aku baru pindah kedah nih. Pilih baby sitter pun harapkan org je... Setelah sebulan dia jaga anak aku.. baru aku tau..... dia nih pi hantar n ambik anak dia sekolah.. dia tinggalkan anak aku yg umur setahun kat anak dia yg umur 6 thn. bengong ke tak bengong.

Camana dia boleh berfikir tinggalkan anak aku dkt anak dia yg umurnya 6 bulan? Mmg gila! Kalau anak dia tu dah form 1 ke... aku boleh accept la...
Tak semua babysitter mcm tu.... babysitter kami kat Rawang dulu sgt OK.... nasib la dpt yg macamana