>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Thursday, July 17, 2008

Kisah mummy pi ESP

ESP- Executive screening Program ..Kan???
Atau nama mudah medical check up
Dah 3 tahun ..Ka 4 tahun dah company mommy praktikkan mende ni.

So hari ni aku kena pi le SJMC.

Awat tahun ni aku tulis kat blog?
Sebab..
Aku terasa nan amat kolotnya aku nih hahahaaa

Aku last buat X-ray adalah pada tahun 2002 kat Tokai Daigaku(University) Kenkoukan...Semperna Zaikakusei kenkoushindan(medical check up for existing student daaa)

Tahun 2005 aku tak gi medical check up sebab tgh preggy 7 months.

2006- pergi tapi tak X-ray sbb bila aku tanya...Can a BF mom do x-ray?Nurse ngan muka cemas...I think you better don't...

2007- pergi tak buat X-ray juga ngan ayat.."i'm still BFing my kid"..Then nurse kata.."OK u don't have to do X-ray"

So tahun ni I'm still BFing but dah tak pumping ngan mak pun nak tau juga apa tahap kesihatan mak ni nyah oooiii...

So aku pun buat le X-ray
Yang lawak...
Berdebar2 nan amat nih....
Dah tu sampai turn aku kena tukar baju bagai..
Aiyaa ini baju ikat depan ka belakang?????
Mana2lah bantai je laaaa...
Kalau ikat belakang mana sampai tgn aku..so aku ikat depan huhu

Lepas tu laaa 2 minit siap noo...cettt....

Tapikan awat lelaki yang x-ray erk..
Sepanjang 4 kali aku wat medical check up kat Univ aku dulu perempuan yang buatkan untuk perempuan....
Japan lagi sensitive ye bab lagu ni
Shokku shokku....(SHOCK)


Note:
Menurut bacaan aku kat internet, tak de masalah kalau BF mom buat X-ray....
Tak ada kesan ke atas baby...

Tapi ada juga kata kena pump and buang the milk...

Tapi aku jumpa lagi bnyk yg kata itu myths....

So...X-ray is safe to BF mom
(kalau salah tolong betulkan)


Time ambik darah..
Haaa..aku ni memang pening darah hahaaa
Tapi harus aku ikuti perasaan aku nak tengok juga rupa darah sendiri..
Ishhhhh..poning gue....
Kebas tangan walaupun hanya beberapa ml aja yang diambik kahkahkah

Time ambik urine
kahkahkah
aku bleh collect 1/4 bottle ja sbb aku dah pee before aku sampai SJMC hahahaaaa
Nurse kata ok..so oklah kan...Memula dia nak 1/2 bottle...

ECG..
Betul ke nama ini test
paling aku benci
hahahaaaaa
Kena buka baju expose the B....huhuhuhuhu
Tak suka tak suka

Aku ada appointment 12 August ni plak untu jumpa doktor and tau result ESP.

Sekian laporan saya

10 comments:

rizza said...

fid.. x-ray tak effect apa2 kat BF mom...yg preg mom je tak leh buat x-tray...

no worry le...

(sebab aku pun wat x-ray...sebelum dtg sini..)

Fid said...

rizza
ahaa tak effect tapi aku saja tak mau buat sbb nak kena buka2 baju hahahahaa

Yan said...

i hate ECG test.. cukup le sekali mak buat.. seram nyah.. dapat result pun doc tau mak tengah berdebar2.. kah kah kah..

Marisa said...

hishh.. aku last kena x-ray masa nak masuk keje la. asal masuk keje je kena x-ray.... layan je la

Mommy Hafiy said...

2 thn pertama saya diuniversiti sini tak g buat zaigakusei kenkoushindan sbb takut kena bukakbaju xray..lps tu baru tahu perempuan buat utk perempuan..hehe..alangkah ruginyer!senpai la bwk ajaran palsu..thn akhir kena buat 2 kali sbb satu utk shushokukatsudo..hehe
lps tu masa kat kaisha buat sekali lps berhenti preggy tak buat2 sampai abis nyusukan hafiy 2 thn..br2 nih je buat sbb nak kena operate..ada sejenis xray bole walaupun utk org mengandung..mula2 was2 jugak tp doc tu mcm sepenuh hati explain ckp takde apa2 maka saya pon tawakal dan yakin boleh je la kalau tak buat dia tamau operate saya..hehehe

Erna said...

aku, pernah masuk x-ray room bawak Damia..at the same time aku preggy Danish 5 bulan (rasanya tp 2nd trimester la.. situation aku masa tuh, aku sorang2 kat hosp jaga Damia. Dalam kalut2 risau kesihatan Damia, aku lupa aku preggy. Budak yg jaga xtray plak tak tanya (usually depa WAJIB tanya) and depa tak pakaikan aku baju 'berat' tuh masa aku pegang Damia.
Aku dengan sora nak nangis mengadu ngan Dr Zul masa dia ward visit Damia kata aku with her dlm x-tray room etc.. Dia pun cam understand aku ckp aku lupa aku preggy sbb dok risau keadaan Damia (perut aku plak mmg tak nampak okeh eventho 5mos preg) etc, Yer la, nnt apa2 sok dia jugak yg nak jaga baby yg dlm kandungan aku tu kan hehe.. since he is our Paeds.
Tak tau la apa kesan pada Danish ni, tapi aku berdoa sangat takde apa. Alhamdulillah selamat semua my pregnancy dulu.. cuma wallahu'alam effect kot ada kot tak ada pada Danish.
Dr Z pun lepas aku bgtau, terus bagi reminder pada staff x-tray utk amik all precaution by asking all female yg masuk bilik tuh walaupun bawak anak jer..takat tampal poster kadang dah kalut2 ngan anak menangis lagi bukan perasan dah.. Plak tuh depa tak pakaikan baju 'berat' utk aku..by right aku bleh saman depa sbb tak bagi aku baju tuh!

Fid said...

erna
sungguh berat baju 'berat' tu
aku yg berat ni pun tak daya macam mn plak ngan ko yg ringan

akif takat ni 2 kali x-ray

yg 1st aku ikut so aku pakailah baju berat
yg 2nd..daddy dia ikut

kes 1st dia buat itu brain scan apa panggil???

yg 2nd tu x-ray lung time last nov sbb kahak bnyk bagai...

btw..kanak2 ni kalau x-ray bnyk2 kali ok ka?

anamiraa said...

so kesimpulannya, apa result ESP tuh?

percaya tak aku tak buat2 lagi ni. takuttttttt....!

Fid said...

12 august ni ESP part 2
jumpa doc n dapat result

Ms Lola said...

Adoiii.. ni kira kira full-body checkup la ni??? Bila ye, mak last time buat X-ray?? Tak hengat, ok!!! Nmpk sgt tak mengambil tau pasal kesihatan.