>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Wednesday, July 9, 2008

Unik

Aku kan tak suka tau nak compare aku dengan orang lain ataupun compare anak aku dengan anak orang lain.
Bagi aku masing-masing unik dan istimewa.

Aku jadi naik angin tau bila people keep comparing anak depa
anakaku 4 bulan dah meniarap ..
anak aku 8 bulan baru meniarap

Apasal suka sangat nak compare2?

Pada pandangan akulah kan.
kalau anak korang jenis lambat progressnya bawa je jumpa pakar tanya A sampai Z..Ala spend sikit ja

Takyah korang dok tanya orang2 tak bertauliah bagi pandangan berdasarkan pengalaman depa semata tak pun berdasarkan apa orang tua kata..
Hahahaaaaa

Zaman kita ni kemajuan dunia perubatan juga tak boleh dinafikan
Siap ada chart pembesaran/tumbersaran? tu
Tapi adalah wajib anda tahu semua itu panduan semata mata..actual adalah perkembangan anak masing2

So tak perlulah nak compare anak sendiri dengan anak orang

Aku faham sangat jiwa naluri ibu baru ni...Tapi gunalah akal yang waras.
Berfikir dengan bijak. Rujuk pakar bukan ntah siapa2..

OK..

membebel lagi....

p/s: Aku busy la le ni ..mood nak mengarang pun tak de..uhukssss

16 comments:

Erna said...

aku pun sungguh tak suka la orang compare2 nih.. semuanya unik! anak aku dua orang ni pun tak sama perkembangan, ciri, sifat etc walaupun daripada hasil persenyawaan telur dari 2 org yg sama :P hahaha.. maksudnya memang setiap orang punya keunikan tersendiri! even org anak kembar pun punya character berbeza! (betul tak mek?) hehe
btw, sms la aku kes apa yg hang bengang sangat kat entry sebelum nih hehehe...

Fid said...

erna
kes lebih kurang mcm tajuk unik ni la

CT said...

erk...garangnye..:)

tp mmg betul pun..x bleh and x patut compare2...each bb unique on its own way kan...:)

in fact, between adik-beradik pun x patut compare..

tp aku sebagai manusia biasa, sometime mmg x lari dari compare2 ni..ehehe lol

rizza said...

betul tu fid.. semua manusia UNIK.....

Shais said...

semua anak2 unik....pencapaian masing2 tak sama

letih dgn org yg suka meng...compare ni.

Marisa said...

... dan kerana compare2 ni la... aku hilang kwn. Aku ada buat entry fasal compare2 nih... tp tak tergamak nak post. Tersimpan je dlm save item.
kawan aku dr darjah 1....sekolah sama ngan aku sampai form 5 cam tak suka.... nyampah kat aku la gamaknya sbb mak dia selalu compare aku ngan dia. Apa dosa aku. Mak dia yg compare2.... aku lak jadi mangsa. Sampai masa aku tunang pun .... mak dia kata... anak dia still tak blm ada apa2 sedangkan aku dah nak kawin. Sudahnya kwn aku tu dpt boyfren.... dlm masa 3 bulan terus tunang. Dan dia telah bertunang pada hari aku nikah..... Dia pregnant pun tak bg tau aku... takut aku terasa. ye la... dia lepas kawin terus lekat... yg aku ni tak lekat2 lg. Kenapa aku nak terasa? Aku bukan mcm dia... Masa dia pregnant 2nd pun dia boleh tak bg tau aku...(ni kes lepas pantang anak sulung terus lekat yg 2nd). tp kat kwn2 aku lain dia bg tau. Sorry la aku nak jeles2.... Ingat nak dpt anak ni mcm pertandingan ke? Psyco betul la.
sorry ye fid.... lepas geram kat blog hang. hehehe...

NeroEcha said...

Zaman skrg mmg gitu suke compare2..sll dengar kwn bercakap begitu..letih nak layan...

mommy lyna said...

eh saya mmg suka compare. anak saya bijak tau. hensem lagi. hahaha.

saya rasa org suka compare2 ni, dia ada perasaan inferior, bile anak dia dh dpt buat samting yg bagus, trus nak show off mcm org lain xde anak. bile anak dia xdpt buat samting lagi, dia cari la mana2 kebaikan anak dia & show off aje... tak salah nk cite pekembangan anak, tp man-man la... jgnle sampai orang lain terasa. & jgnle sebab nk anak kita sama ngan rakan sebaya dia, 'suruh' dia buat bukan2. especially bab fizikal. sbb anak orang dah bole bertatih, excited nk ajar anak kita berdiri sendiri sal nt bole bangga2. dibuatnye tepeloet otot kaki budak tu kan ke naya...

saja le nak share... ada sorang member saya... kalo ckp psl anak, mcm orang lain xde anak je. anak dia je laaa yg debab, anak dia je laaa yg aktif, anak dia je laaa yg comel. hehehe. man-man la kalo ye pon excited. orang lain pun ada anak & perasaan jugak. lainla kalo anak dia umur 7 bulan dah bole masuk U.

kalo semua org samaaaaa je... xde variety lah dunia. semo orang sama pandai, nanti penuh semua U, pastu nk keje xde tempat dah pasal pakat pandai belaka2.

(ntah kene ngan tajuk ke x :P)

Fid said...

nyah nyah sekalian

mak tak suka compare2 ni sbb kalau mak compare kalu mak akan rasa anak mak la paling dahsyat

mak tak suka tau!

Hahahaa

aku paling tak suka org tanya anak aku umor bape bleh meniarap...bila bleh merangkak..yada yada...
hakikatnya aku tulis segala mala bab anak aku dlm blog kahkahkah

tp bkn utk dicompare ya....

compare2 ni bleh buat kita sama ada riak ataupun down terus

so eloklah iranya kita tak compare

aku baca kat forum yg pakat dok citer anak umor bape bleh apa yada2 tu

bg aku better jgn citer kalau tanpa bukti

pengalaman kita tak sama...

kalau si A kata
anak i dalam hari dah meniarap

si B plak yg anak 6 bln blom bleh apa2 akan kata

anak i 6 bln tapi apa pun tak bleh....apa salah anak aku ni

then akan keluarlah petua ntah apa2...ntahpapah(sampah)

bagi aku kalau kes anak lambat develop tu mmg kita kena rujuk pakar sahaja..

10 org pakar ka 30 org ka..janji org yg arif!

bebelan aku lagi

Ms Lola said...

Ye, aku pun tak suka org dok compare2. Tak kira la pasal anak ke, pasal umah, pasal gaji, pasal itu, pasal ini. Itu semua ketentuan Tuhan. Kalau nak buat benchmark takpe lah, utk kebaikan diri sendiri jugak (Itu aku le). Bg aku setiap perkara mesti ada benchmark. Kalau tak, ko takkan tau ko berada kat mana.

Sekian, bebelan aku pulak. Wassalam.
Ahaks ;)

anamiraa said...

satu je aku nak quote:-


"baby korang umur berapa bulan dan dah boleh buat apa?"


kahkahkahkahkahkahkahkah!

seriously, i think it's a bit nerve wrecking (and plain dumb!)

sharing is OK. tapi it might lead to comparing and that might lead to unnecessary inferiority complex. lagi2 pulak yang sharing tu dari sumber2 yang tidak boleh dipakai. unqualified.

so, why do it in the first place if you just can't helped being influenced by baseless fact?

sorry, aku terasa ala2 intellectual pulak malam2 ni.

:P

mommy lyna said...

"baby korang umur berapa bulan dan dah boleh buat apa?"

-baby saya belum lahir lagi tapi dia dah pandai main piano. tolong jangan jeles yer.. mmg baby saya hebat2 belaka.

hahahahha.

Yan said...

boleh tak aku pi browse balik topik yg 16 mukasurat tu semata2 nak tengok aku ada post ke idak? kah kah kah.. turn out i did.. tp utk reply pada kerisauan seorang mummy..

i'll be the last person to compare.. pasalnya anak2 aku sumenya slow.. :P

anamiraa said...

lina,
ye, baby saya pun dah pandai main bola sepak. baru sebulan :P

rizza said...

ye boleh tak cakap..anak aku dah nak masuk Uni..

hahhahha

sibuk beno nak compare....lain le kalau nak sama2 bersemangat dlm memdidik anak kan..

p/s: sorry le kengkawan kalau ter"show off" pasal anak aku...hahhahhhaha

Mommy Hafiy said...

kalau puji anak org tuh pastu ckp my anak blom lg tp ok la i tak risau pon coz from what i know bla bla bla... tu kira compare tak??hehe..aku selalu kagum dgn anak org suka puji2 kalau rasa benda tu hebat tp takde la sampai nak compare dgn anak sendiri sbb aku rasa anak aku mmg hebat!hahahaha tak kisah la dia lambat dr satu segi tp dr segi lain dia bagus..semua anak nih unik mcm hang ckp fid...