>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Monday, July 7, 2008

Mencari Syurga

Cerita ni oleh RASHBIR!

Kisah dimana 3 wanita bermadu
Along/Som, Angah/Senah(?),Adik/Zana

Isteri kepada Haji Abu

Along isteri pertama menjodohkan suaminya dengan si Angah atas dasar kasih sayang dan ingin melihat Haji Abu berzuriat tapi Angah juga tidak memberikan Haji Abu zuriat. Lantas setelah masing-masing berumur, Along dan Angah atas dasar belas kasihan melihat si Zana, ingin mengambil Zana sebagai madu mereka.
Juga atas dasar ingin melihat suami tercinta berketurunan.

Haji Abu menolak tapi atas desakan isteri-isteri tersayang terutama Along dia menerima cadangan itu

Haji Abu menikah dengan Adik.

Tidak lama kemudian Adik didapati hamil.Bukan kepalang gembiranya seisi keluarga.
Namun rezeki ditangan Tuhan.
Adik keguguran kerana terjatuh dibilik air yang mana belum siap dicuci oleh Along
Di sini conflict bermula

Adik mula cemburukan ketulusan cinta Haji Abu terhadap ALong. Haji Abu terlalu menangkan Along sedangkan dia isteri termuda.

Dia 'guna'kan Haji Abu hingga Along diusir keluar. Merempat.

Angah dijadikan macam orang suruhannya

Haji Abu yang 'digunakan'nya jatuh sakit lantas di'buang' jauh.

Ternyata bagi Haji Abu Along tetap pujaan hati. Biar pun tua biar pun miskin.

Adik diserang penyakit ganjil.
Ya bala.. atas kejahatannya.
Memberi suami makan makanan kotor menganiaya si madu yang tidak berdosa.

Apabila dia tersedar, sudah terlalu lambat buatnya. Along meninggal sebelum Adik dapat bertemunya.

Along digambarkan sebagai isteri yang terlalu meredhai ketentuan Illahi.
Angah digambarkan terlalu takut akan kesusahan.
Adik manusia lupa diri
Haji Abu suami tidak berperanan setelah 'kena' buatan isteri mudanya.

Cerita Rashbir memang begini lah....

Moral of the story..
Orang berbudi kita berbahasa.Orang memberi kita merasa.Jangan mudah lupa diri.

5 comments:

Marisa said...

amboi hang.. tiap2 minggu hang buat sinopsis cerekarama. baguih la.... aku pun tak tgk cerekarama.... aku ni tak berapa tgk TV sebenarnya... dr dulu lg. masa belajar2 dulu kami sama2 tgk TV.... at the end aku tertido dpn TV.... aku bgn2 jek ceta dah habis...

mado_ct said...

citer rashid sibir ni merapu..aku cukup sakit hati kalau tgk. Macam over sungguh...sedeh sesedehnyer... jahat sejahatnyer. tapi layaaaannnnn

anamiraa said...

camne aku boleh tak tengok ekk?

CT said...

erk..ni tv berapa punye citer ni...huhuh last cerekarama yg di layan was Jalan Pintas ke Neraka..ada tgk x? tp mcm kurang best aaa

Fid said...

kawan2 ini cerita kat astroi Ch berapa aku lupa....