>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Thursday, July 31, 2008

kundang tu menantang apa?


note: org utara punya 'menatang' tu bkn maknanya binatang ya...
memang dah orang utara suka perkataan 'menatang' ni...bunyi kasar tapi hati tulus hahaaa

aku dapat word kundang ni dari komen rizza kat blog erna.
aku dah tinggal komen..'kundang tu menatang apa?'
tapi aku google...

so aku dah tau menatang apa kundang ni
sila rujuk fotopages ini

Kat kampung aku kami panggil buah remia(baca loghat utara yaaa) tapi kak yan opis mate aku panggil buah rumania.

samalah juga ..ada bunyi 'ia' juga..hahhaaaa

or ni buah staq?(star) but it looks like more to remia laaa...

kalau buah staq besaq2 lagi...

apa2 pun staq ke remia...biji depa tetap purple kan???
erna, purple=ungu...

(ampun ampun)

12 comments:

Erna said...

kahkahkah! jadik issue tajuk WARNA aku ni beb! tapi baguih gak ala-ala revision untuk kita semua (aku le tuh :P malu seyyyhh!)
oo.. kami panggey bijik remia. Opah aku selalu cakap warna bijik remia..warna purple la tuh. hahaha

kesimpulannya, biji kundang=biji remia=biji rumania = biji berwarna ungu=purple hahaha betoi tak cikgu?

Fid said...

erna
hang panggil remia juga ya

Mommy Hafiy said...

hahaha..cek panggil remia jugak. tapi mak cek panggil kundang pasai dia org johor..cek lahir ja kat johor tp hati org utara!!hehe

mama adib said...

wah ku tengok link photopages td terus telan air liuq.. bestnya..

dah lama tak jumpa buah ... (hu hu lupa org kelate sbb camner)

bestnya makan colek

mama adib said...

haa org kelate panggil buoh star..

cek org kelate tp cek beso laaa dgn alor staq... dan sewaktu dgnnya

mado_ct said...

samaa...org baling pnggil buah ghemia. kalo yg masak2 kuning2 tu buah staq kan?? pecah aiyaq liuq wehhhhhhhhhhh

rizza said...

aku tak tau buah apa..
tapi aku tau warna bijik kundang tu ungu...mak aku le cakap..heheh

NeroEcha said...

Aku bdk KL wpun lahir kan johor..Org KL panggil kundang ler..lain negeri lain ekk..baru le aku tahu byk nama...

salzahari said...

kak fid,
patut la org tua2 belah utara suka kata kaler ungu tu biji 'ghemia' (baca dgn idqam).

hehhee....biji ghemia...

Fid said...

remia kalau loqhat kedah mmg jd ghemia la kan..hahaha

farah225 said...

mama adib,yup oghe kelate panggil buoh star.kalau warna purple kita panggil warna butir 9biji) star.heheeheh

mama adib said...

Farah225
hu hu tak pernah ku dengar perkataan butir 9biji

ambo ni kelate -kelate gok.. tp ada juga bahasa kelate yg ku sndri tak tau / pernah dgr

pernah adik ipar tanya sesuatu tp guna loghrat yg agak pekat bagi aku .. memang word tu ku tak pernah dengar.. hu hu terpinga aku jap malu tul kat diaorg..

nanti generasi anak-cucu kita agaknya makin tak tau bahasa dialek nih

opps sorry cik fid blog ko ku menempel