>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Monday, November 24, 2008

saya...acif!

Mommy oh mommy
Kadang-kadang mommy saya naik angin.Mommy saya marah saya.
Malahan petang semalam mommy saya ‘piap’ peha gebu saya sebab saya naik atas sofa dan saya buat aksi stunt ke atas perut mommy!
Saya bukan apa.Saya nak tunjuk skill baru saya sahaja.Saya nak mommy bangga dengan kebolehan saya.
Saya kuat! Saya lagi kuat dari ultraman!

Mommy saya selalu kata saya bijak.
Betullah saya bijak.
Cuma kadang-kadang saya M sikit ja.Saya tetap bijak

Saya bagi tahu Mommy saya nak naik aeroplane.
Mommy kata OK..Next year early of January ketika orang sibuk nak daftar masuk sekolah mommy dan daddy akan bawa saya naik aeroplane.
Mommy kata kita pergi dekat-dekat sahaja.
Daddy nak gi Bandung Mommy nak gi Langkawi..seperti biasa akan menyebelahi Mommy la.
Daddykan sayang Mommy
Mmmy bagi tahu saya kalau gi Langkawi bleh beli ‘coput’(coklat) banyak-banyak.
Saya boleh makan ‘coput’ dengan syarat saya berus gigi lepas makan

Daddy kata lepas langkawi nak pergi Bandung then nak pergi Beijing..
Mommy kata ‘tak yah la Bandung gi Beijing ja la nanti..”
Tahu apa dalam fikiran Mommy saya?
Dia kata kat Beijing/China ada banyak baju kanak-kanak..Baju saya lah tu..dia nak belikansaya baju stok 3 tahun! Mommy saya ni OK ke?
Tapi mommy juga kata..”Kat Bandung pun ada baju kanak-kanak juga!”

Opsss..Jangan pelik kenapa tiba-tiba kami berbicara bab melancong (murahan) ini.
Sebenarnya Mommy ngan daddy saya tengah plan “bagaimana hendak menggunakan tiket PERCUMA”…
Biasalah..jakun sikit kami ni!

Saya teringin sangat nak naik aeroplane.
Asyik dengar cerita mommy dan daddy ja.Mana boleh!
Ya…Saya akan dapat naik aeroplane….
Tapi…Ada syarat.
Mommy kata…
“kalau saya nak naik aeroplane saya kena pandai baca ABC..tulis ABC-Z, pandai 123..tulis 123..”
Saya memang tak tahu menulis lagi (tapi saya pandai lukis orang lidi!)
Tapi saya tahu la ABC dan 123 tu..
Semalam saya baca..
Satu dua tiga empat lima enam tujuh lapan Sembilan sepuluh.
Mommy dia daddy diam…diaorang guna bahas isyarat..Saya tahu maknanya..’pandai dah!”
Saya pandai la!

Mommy marah saya asyik tonton ben-10….
Saya minat la ben-10.. aksi lasak.
Sayakan boy..kenalah lasak sikit.
Saya ni sopan sangat la.
Saya sampai tak tahu nak main lawan-lawan..Segan la saya dengan kawan-kawan.
Saya tak langgarlah pesanan mommy…saya cuba sahaja.
Saya belajar juga dari ben-10.
Saya dah pandai cakap English sikit-sikit tau!

Saya suka sepah rumah! Hobi saya yang Daddy amat tak suka.
Saya tak kisah.
Kalau saya tak sepah siapa lagi nak sepah?
Saya sepah kalau saya rajin saya kemas, kalau saya tak rajin saya abaikan ja.
Buat tak dengar sahaja kalau Daddy dah mula bising.

Apa-apa pun saya budak bijak!

No comments: