>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Sunday, November 16, 2008

sebuah kisah

yang elok jadikan panduan yang tak elok jadikan sempadan

Al kisah suatu petang tatkala aku melepak di taska anak aku.
Maka aku berbual2 ngan pengasuh2nya.
Sampai lah ke satu topik....
Mengenai salah seorang bdak yang diaorang jaga, J

"kak..J ni kitaorang tak tau la nak buat macam mana"
"kenapa?"(kepochi aku ni)
"dia dah 4 tahun tapi dia takleh cakap sangat lagi..."
"Alaaa budak2 perkembangan berbeza..."
"Bukan kak......Bdak lain sethn dua dah tau dah nak ikut apa kita ajar..ni langsung tak faham ni..."
"Maybe dia lambat sikit kot..."
"Dia tak kenal botol susu dia kak....beg dia pun tak kenal..kalau suruh ambik bag dia..dia tak akan buat..dia tak faham...bdak setahun pun dah kenal barang2 dia kak"
"ohh.."
"Dia ni langsung tak tau jaga kebersihan...kuku panjang....hitam...Kalau hari kitaorang potong kuku...bdak2 lain berbaris tunggu giliran dia buat derk ja..."
"dia tak biasa kot..."
"Dah kat sini 4 tahun takkan tak biasa..."
"ahaaa..betul juga tu..."
"dah tu kak..dia punya 'itu' berbau laaa"
"hah?"
"iyeeee.."
"Ada bagi tau mak dia..."
"Mak dia dah lama kitaorg tak jumpa....yang hantar ambil dia ayah dia ja....."
"bagi tau la ayah dia.."
"ishh segan la kak...Malu laaa"
"ya tak ya juga kan..."

So apa moral yang nak ku sampaikan

to working mommies,
jika kalian hantar anak ke day care center/taska/nursery/taman asuhan paling tidak 1 kali seminggu ka 1 kali dua minggu ka..sebulan sekali ka....jenguklah tempat anda tinggalkan anak anda.
Dengarlah laporan dari pihak pengasuh.
Penting tau.
Contoh macam kisah di atas...bagi pengasuh2 yang masih anak dara amat susah bagi depa nak bagi tau hal2 sensitif kepada suami anda.

Lagi satu, andai kata pihak pengasuh dah mandikan siapkan anak anda dengan baju untuk tidur, balik tu bukalah balik..beleklah tubuh badan anak kalian..hidu dan bau la apa yang patut.....
Penting nih....
Satu lagi make sure jangan sekali2 hantar anak anda gi ke tempat asuhan dengan keadaan diapers yang kotor...
Tak mandikan tak pe, tapi jangan diapers yang dipakaikan petang semalam dibuka di tempat asuhan pagi ini.....
Change at least, diapers....Please.....
Bukan apa
Orang ni jaga anak kita depa observe cara kita, so berhati-hati..
Biar nampak cerewet jangan sambil lewa..

That's all from me!
Thank you!.

No comments: